Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080813-ford-volvo080813-ford-volvo080813-ford-volvo
080813-ford-volvo

Ford ska förändra Volvo – snabbt och rejält

Amerikanska Ford uppges vara mycket missnöjda med Volvos försäljning den senaste tiden. Men i stället för att sälja Volvo ska Ford ta större kontroll över produktutvecklingen och knyta Volvo närmare till sig.

Det har inte gjorts någon hemlighet av att Volvo har lidit svårt den senaste tiden. Kunderna har svikit och lönsamheten i USA är som bortblåst till följd av den låga dollarkursen. Gång på gång har nya rykten uppstått som alla handlar om att Ford står i begrepp att sälja Volvo. Såväl ryska som kinesiska investerare har förts på tal. Men ingenting har hänt. Ford har dementerat. Nya uppgifter från brittiska Autocar säger att Ford i stället har bestämt sig för att försöka vända trenden för Volvo. Enligt Autocar har Ford-ledningen bestämt sig för att försöka öka Volvos årliga produktion från dagens drygt 400 000 till en bra bit över 600 000 bilar.

Ford uppges vara direkt missnöjda med Volvos nuvarande produktstrategi och att försäljningskurvan bara har pekat nedåt den senaste tiden. En insiderkälla avslöjar till Autocar att Ford avser att genomföra stora förändringar i Volvos framtida modellutbud. Volvo anses vara för litet för att på allvar kunna konkurrera med de starka tyskarna. Det anses i stället vara bättre att utnyttja Volvos kärnvärden för att bli ett slagkraftigt märke i nivån strax under premiumtillverkarna, alltså en slags premium-light-division där Volkswagen är den störste spelaren. Volvos framtida modeller som är under utveckling ska nu göras om totalt. En helt ny produktstrategi ska fokusera på billigare bilar som ska säljas i större volymer. Den nya strategin förväntas bli klubbad redan strax efter årsskiftet, Ford tänker inte spilla någon tid. Framöver är det även tänkt att Volvos modeller ska vara mer närbesläktade med Fords bilar. Det kan mycket väl bli så att nya XC60 är den sista modellen som utvecklades av Volvo själva. XC60-projektet anses ha blivit alldeles för kostsamt och tidskrävande och Ford verkar nästan ångra att man inte använde Land Rover Freelander eller någon av de egna suvmodellerna som grund för XC60.

Volvo får även kritik för att vara allt för långsamma med att satsa på miljövänliga projekt. Kritiken rör främst att Volvo anses arbeta långsamt med de hybridprojekt till vilka Ford har bidragit med stora summor.

Omstruktureringen av Volvo är ännu inte bekräftad från vare sig Ford eller Volvo men det ska bli mycket intressant att se om Autocars uppgifter stämmer. Om de skulle göra det kan vi förvänta oss ett helt nytt Volvo inom bara ett par år. Autocars uppgifter stämmer dock till viss del överens med det uttalande som Volvos vd Fredrik Arp gjorde tidigare i somras. Arp berättade om Volvos nya produktstrategi som bland annat innebär att vissa av dagens modeller faller ifrån medan nya och snålare modeller ska tillkomma.

Läs mer