Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110329-ford nissan110329-ford nissan110329-ford nissan
110329-ford nissan

Ford stämmer Nissan för reklamfilm

Ford i Brasilien har lämnat in en stämningsansökan mot Nissan i samma land. Orsaken är en reklamfilm där Nissan förlöjligar Ford och samtidigt menar att nya Focus har ett överpris jämfört med Nissan Tiida.

Att en biltillverkare stämmer en annan biltillverkare händer då och då. Denna gång är det Fords brasilianska del som stämmer motsvarigheten hos Nissan.

Ford gick helt enkelt i taket när Nissan började sända sin nya reklamfilm för modellen Tiida i brasiliansk television. Till sin hjälp hade Nissan – på ett, enligt Ford, oschysst sätt – tagit nya Focus.

I den 1 minut och 39 sekunder långa reklamfilmen, som sedan ett par veckor tillbaka inte längre visas i brasilianska tv-apparater, rappar två hiphop-killar som föreställer vara Ford-ingenjörer. De badar i pengar, har guldkedjor och ringar och champagne som flödar samtidigt som de är omgivna av vackra kvinnor. Precis som i en riktig hiphop-video från amerikanska västkusten. I ”musikvideons” bakgrund står en Ford Focus och det är denna som de båda killarna sjunger om.

Översatt från portugisiska går texten i stil med:

”All lyx som jag har, det har jag uppnått med dina pengar. Gråt inte för att du får betala för mycket, dina pengar blir väl spenderade, se vad jag gör med dem”.

Med raderna och hela reklamfilmen syftar Nissan på att Ford Focus är för högt prissatt. I slutet av reklamfilmen visar Nissan upp sitt billigare alternativ Tiida som kostar motsvarande 12 000 kronor mindre än en Focus.

Men vad Nissan inte tar upp i sin reklamfilm är att med de 12 000 kronor extra som en Focus kostar får man också en bil som många biljournalister världen över hyllar för fina köregenskaper, hög kvalitet och i många fall utnämnd till klassledande – bland annat av Teknikens Världs Jonas Borglund. Det är omdömen som troligtvis inte appliceras speciellt ofta på Nissan Tiida, som inte enbart delar plattform med Renault och Dacia, utan också är en något mindre bil än Ford Focus.

Titta på reklamfilmen nedan och ge oss din syn på det hela. Var Nissans tilltag korrekt eller är du mer på Fords sida?

https://youtu.be/xhtHMDAEir8?height=347&width=575