100422-ford-start-concept
100422-ford-start-concept

Ford Start Concept ska charma Peking

Ford tycks ha tagit sikte på Fiat 500 i utvecklingen av sin första konceptbil på tre år. På bilsalongen i Peking premiärvisas den lilla konceptbilen Start Concept som har en ytterst liten 3-cylindrig motor.

 Det är länge sedan Ford visade en ny konceptbil. Enligt amerikanerna själva är det hela tre år sedan de visade ett helt nytt koncept. Den förlorade tiden ska de nu ta igen med råge genom den lilla charmiga konceptbilen Ford Start Concept som visas i Peking i dagarna. Namnet är enkelt och det är bilen också. Avskalat är bäst tycks ha varit Fords devis under utvecklingsarbetet av Start Concept, här finns ingenting som inte absolut behövs.

Exteriören är extremt avskalad med väl valda karosslinjer för bästa aerodynamik. Alla karosspaneler är tillverkade i återvinningsbara kompositmaterial och under dessa finns en konstruktion som blandar aluminium och stål. Formerna ger vissa lätta vibbar av Fiat 500 men också av nya Audi A1. Trots det har Fords kaliforniska designteam fått till ett eget uttryck som är omisskännligt Ford, speciellt i fronten där den trapetsoidformade grillen har moderniserats.

Hur spännande exteriören än må vara så är det under ytan Ford vill att vi ska titta. Här har de nämligen placerat en helt nyutvecklad motor med tre cylindrar och en cylindervolym på endast 1,0 liter. Med avancerad turboladdning, direktinsprutning och en sexväxlad manuell låda ska den pyttelilla motorn ge prestanda som motsvarar en vanlig insugsmotor på 1,4 liter. Ford är återhållsamma med den tekniska datan men de förväntar sig att den ska släppa ut mindre än 100 gram koldioxid per kilometer.

Ford har även satsat stort på interaktion mellan bilen och förarens mobiltelefon, eller smartphone som det numera heter. Genom att stoppa in telefonen i instrumentbrädan ska man kunna sköta många av såväl bilens som telefonens funktioner genom röstkommandon.

Ford understryker att Start Concept bara är en designstudie utan vidare planer på serieproduktion. Det må så vara, men den 3-cylindriga 1,0-litersmotorn har vi förmodligen inte sett för sista gången.