Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford storsatsar på självkörande bilar

Självkörande bilar, ett fenomen främst förknippat med lyxbilar. Nu blandar sig dock Ford in i leken – med världens största testflotta.

Om fem år ska Ford presentera ett helt självkörande fordon utan vare sig ratt eller pedaler. Ett fordon redo för stora volymer men som inte är avsedd för privat ägande utan kommersiell trafik, bilpooler och liknande.

Ford storsatsar på autonom körning, de har nu gjort stora investeringar och dubblat personalstyrkan på utvecklingsavdelningen inom området. I år ska testflottan tripplas och omfatta 30 testbilar vilket ska göra dem störst i branschen.

Satsningen ingår i projektet Ford Smart Mobility och man nämner fyra viktiga partners. Velodyna, som sysslat med LiDAR-sensorer i tio år. SAIPS, med fokus på artificiell intelligens. Nirenberg Neuroscience LLC, forskar i att göra teknik mer mänsklig. Civil Maps, experter på 3D-kartor.

– Autonom bilkörning kommer att vara lika stort för samhället som när Ford uppfann rullande-band-principen för bilindustrin för hundra år sedan, menar Fords VD Mark Fields.

Grunden för testbilarna är Ford Fusion i hybridutförande, den europeiska motsvarigheten testade vi i nummer 17/2016 och provkörde i nummer 9/2016, en provkörning du kan läsa i sin helhet

 här på Teknikens Värld..

https://youtu.be/lITdVxm_hD0