Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090205-volvo-geely-nej
090205-volvo-geely-nej
090205-volvo-geely-nej
090205-volvo-geely-nej

Ford träffar flera Volvo-intressenter

Tidigare i dag bekräftade Ford Motor Company att de har träffat flera olika parter som visar köpintresse för Volvo Personvagnar. Hur många det handlar om och vilka de är avslöjar de dock inte.

Att Ford har Volvo Personvagnar uppsatt på försäljningslistan är känt sedan tidigare. Att det verkligen finns intressenter har dock bara hörts ryktesvägarna. Bland annat har det snackats om kinesiska Geely.

Men nu bekräftar Ford att de har träffat flera olika Volvo-spekulanter, dock utan att berätta hur många eller vilka de är. Man kan nästan förmoda att Geely och/eller någon annan kinesisk biltillverkare är några av spekulanterna med tanke på alla rykten under senaste tiden. Men visst kan rykten uppstå utan någon som helst bakgrund, så det återstår att se.

John Gardiner, strategisk kommunikatör på Ford, ger oss en kort statusrapport via TT utan att avslöja några namn.

– Vi är nöjda med antalet intressenter och kvaliteten på dem. Det handlar bland annat om deras kapacitet och finansiella status.

Han poängterar också att det återstår mycket innan en eventuell försäljning kan bli av.

– Nu går vi in i djupare diskussioner och pratar om mer detaljer. Det återstår snarare månader än veckor.

En försäljning av Volvo Personvagnar skulle innebära många sköna slantar till den tomma Ford-kassan. Men även om Volvo säljs kan det i framtiden innebära en jämn tillströmning av pengar tack vare just Volvo.

Sannolikheten är stor att Ford skriver ett avtal med köparen om att fortsätta leverera diverse komponenter till Volvo, på samma som de gör till Land Rover och Jaguar som i dag ägs av indiska Tata Motors. Ford är fortfarande den största underleverantören till de båda märkena. Band likt dessa klipps inte över en natt.

När Ford köpte Volvo Personvagnar för tio år sedan var det officiella priset 50 miljarder kronor. Pengar som de inte kommer att få tillbaka vid en försäljning. John Gardiner berättar om rykten som menar att Volvo kommer att säljas för mellan 50 och 65 miljarder kronor. Detta är dock inte realistiskt enligt honom. Uppgifter från andra håll pekar i stället på en prislapp mellan 8 och 16 miljarder kronor.

Läs mer