100504-ford transitfiesta
100504-ford transitfiesta

Ford Transit och Fiesta firar 6 miljoner

De senaste dagarna har för Ford varit rejäla jubileumsdagar. De har firat att Transit nummer sex miljoner nyligen lämnade produktionslinan samt att Fiesta nummer sex miljoner lämnat fabriken i Köln.

Ford Fiesta, mest sålda bilen i Europa under årets första kvartal, firar jämnt i form av att sex miljoner tyskbyggda exemplar av modellen nu har byggts. Det var i dag, tisdag, som bil nummer sex miljoner lämnade produktionslinan i form av en tredörrars Vision Blue Sport Edition, utrustad med en 1,6-liters Ti-VCT-motor på 120 hästkrafter.

Totalt har det byggts och sålts över 13 miljoner Fiestor sedan produktionen satte igång i Europa för 34 år sedan. Då, 1976, var det fabriken i spanska Valencia som sattes ihop bilarna. I dag bygger samma fabrik senaste generationens Fiesta tillsammans med fabriken i tyska Köln. Även en brittisk fabrik samt en annan tysk fabrik har tidigare, under många år, satt ihop den populära småbilen.

Ett annat födelsedagsbarn är älskade skåp- och transportbilen Transit, förmodligen Europas populäraste i sin klass sedan den introducerades 1965. Modellen fyller alltså 45 år i år, dock inte förrän i augusti, men firar även att den nu har byggts i totalt sex miljoner exemplar, inklusive Transit Connect.

Ford Transit är dessutom den äldsta kvarvarande modellen i Ford Europas fordonsutbud.

Transit nummer sex miljoner rullade häromdagen av produktionslinan i fabriken i turkiska Kocaeli. Transit tillverkas även i brittiska Southampton, i kinesiska Nanchang samt i vietnamesiska Hai Duong.

Alla fabriker firare det jämna talet med ceremonier på respektive plats. Dessutom filmade man produktionen av Ford Transit nummer sex miljoner vilket du kan se på film här nedan. Ta dig gärna tid att titta på filmen för den visar i snabba, men givande, drag hur bilen går från ingenting till en färdig transportbil.

Är du kanske en av alla popmusiker eller hantverkare som någon gång i tiden spenderat många mil i en Ford Transit och som brinner lite extra för modellen? Då rekommenderar vi starkt att du läser det pdf-dokument (på svenska) som vi länkar till nedan och som går igenom modellens hela histora. Väldigt intressant och skojig läsning!

Grattis Ford Transit... och Fiesta så klart!

https://youtu.be/UL5vfhk2DsA?height=347&width=575

Läs mer

Test och provkörningar

Extern länk

Ford Transits historia (pdf)