Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford Transit uppdaterad

Ford Transit uppdateras och får modernt snitt in- och utvändigt. En laddhybridversion lurar runt hörnet.

Ford Transit får en uppdatering. Modellen som har hängt med ända sedan 1965, och kom i sin senaste skepnad 2013, får inte bara en modern uppsyn utan det blir även modernt under skalet – inte direkt busvanligt bland transportbilar.

Transit Custom, alltså mellanmodellen av den något svåröverskådliga Transit-familjen, får en gapande grill likt sina personbilssyskon och vid den xenoenstrålkastare och DRL-ljus av LED-typ.

Invändigt hittar vi även system vi kopplar till personbilar som infotainmentsystemet SYNC 3, hastighetsbegränsare som läser skyltar, dödavinkelnvarnare, adaptiv farthållare, autobroms med fotgängarigenkänning och varnare för korsande trafik.

Foto: Ford Werke AG, Koeln

Historien om Ford Transit

Modellen debuterade 1965, på bilden syns en 73:a med dieselmotor och därmed den höga grillen. Fjärde generationen, som står hos handlaren i dag, kom 2013. 2015 blev Ford Europas bäst säljande tillverkare av transportbilar.

Interiören är helt ny och delar samma förarvänliga designfilosofi som hos nya Fiesta, en bil som vi har provkört och som du kan läsa om i kommande Teknikens Värld som finns i butiken den 20 juli. Hos Transit har man även lagt energi på att skapa rikligt med stuvutrymmen - totalt 25 liter i panelen.

Även under huven blir det modernt, men först 2019 då bilen kan fås som laddhybrid, tills vidare för vi nöja oss dieselmotorer på 105, 130, eller 170 hästkrafter. En testflotta med laddhybrider börjar köra i London redan i år.

Modellen kommer även i fortsättningen finnas med två olika axelavstånd, två olika takhöjder och tre olika karossformer samt erbjuda lastkapacitet upp till 1 450 kg.

Nya Ford Transit Custom börjar att tillverkas i slutet av detta år och leveranserna börjar tidigt 2018.