Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110111-ford-vertrek
110111-ford-vertrek
110111-ford-vertrek
110111-ford-vertrek Foto: Ford / Wieck / © 2011 Ford Motor Company

Ford Vertrek skvallrar om nya Kuga

Fords mellanklassuv Kuga har bara hunnit bli några år gammal men det hindrar inte Ford från att redan fila på en efterträdare. I Detroit visas just ny konceptbilen Vertrek som ger en föraning om hur nästa generation Kuga blir.

Ford Kuga är på intet sätt en gammal bil, modellen lanserades så sent som 2008 och har inte ens hunnit genomgå något ansiktslyft. Trots det väljer Ford att på den pågående bilsalongen i Detroit visa konceptbilen Vertrek som presenteras som en förhandstitt på nästa generation Kuga.

Designmässigt är Vertrek inget jättekliv från Kuga. Fönsterlinjen och bakdelen påminner starkt om nuvarande Kuga och även i fronten går det att hitta likheter. Det syns också att Ford har hämtat linjer från nya Focus, titta bara på frontspoilern med de stora luftintagen. Den nya mellanklassuven kommer att byggas på Fords globala plattform som även används till Focus och som framöver kommer att bilda bas för en mängd modeller. Vertrek är med andra ord en bil som utvecklas i Fords nya ”One-Ford-anda”, tanken är att den nya suven ska ersätta både Kuga och dess amerikanska motsvarighet Escape.

En förkrossande majoritet, drygt 90 procent, av alla Kuga som säljs är utrustade med dieselmotorer och så kommer det förmodligen att vara även för nya Kuga. Konceptbilen som ställs ut i Detroit har däremot en liten 1,6-litersbensinare och start/stopp-system under huven. Det är ännu oklart när nya Kuga ska lanseras men det finns uppgifter som tyder på att Ford kommer att göra processen mycket kort med nuvarande Kuga och lansera efterträdaren redan på Frankfurtsalongen i höst och påbörja försäljningen följande vår.

Läs mer

Test och provkörningar