Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford visar avancerad strålkastarteknik

Nu ger sig även Ford in i matchen om att kunna erbjuda strålkastarteknik som höjer säkerheten markant.

https://youtu.be/aejex-rgpQ4

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Flera biltillverkare har redan visat upp avancerade strålkastartekniker som ska underlätta körning i mörker. Opel, BMW och Audi är en trio som kommit långt på vägen. Nu ger sig även Ford in i leken. Nu visar de nämligen upp teknik som de just nu håller på att utveckla.

Ford kallar sitt system för ”kamerabaserat avancerat strålkastarsystem”. En kamera i vindrutan arbetar tillsammans med GPS-navigationssystemet för att läsa av väg, omkringliggande miljö, vägmarkeringar och vägskyltar. På så vis kan strålkastarna lysa mest och bäst där det verkligen behövs. Till exempel kan systemet, när det upptäcker att bilen närmar sig en rondell, bredda ljusbilden för att lysa upp områden som annars är mörka. Filmen ovan illustrerar exemplet bra.

Vid sidan om det kamerabaserade systemet arbetar Ford dessutom på ett system som jobbar med infrarött ljus för att upptäcka objekt och andra potentiella hinder längs vägen, exempelvis fotgängare, cyklister och djur. Upp till åtta stycken objekt kan systemet upptäcka och hantera samtidigt inom ett område som sträcker sig upp till 120 meter framför bilen.

Två speciella LED-lampor i fronten tänds vid upptäckt av potentiellt farliga objekt längs vägen. Dessa lampor markerar genom att ”tända en linje” framför objektet. Upp till två objekt kan samtidigt markeras på detta sätt.

Även skärmen inne i bilen markerar eventuella farligheter längs vägen. Det görs genom att en ruta ritas ut runt objektet, gul eller röd ruta beroende på avstånd och nivå av fara.

Ford nämner inget om när deras avancerade strålkastarsystem kan tänkas stå klart och redo för lansering till kund. Vi hoppas att systemet finns på tillvalslistan, eller ännu hellre på listan över standardutrustning, redan inom ett år.