Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070913-ford-volvo-framtid070913-ford-volvo-framtid070913-ford-volvo-framtid
070913-ford-volvo-framtid

Fords satsning på Volvo osäker

Ford har nyligen sålt Aston Martin. Jaguar och Land Rover är på väg åt samma håll vilken dag som helst. Hur det blir med Volvo är lite mer svårspekulerat – många faktorer spelar in.

Ryktena om att Ford tänker sälja Volvo har varit oändligt många under våren och sommaren. Vad som stämmer och vad som inte gör det är omöjligt att sia om.

Fords chef i Europa, Lewis Booth, berättade nyligen att satsningen på Fords premiummärken, där Volvo snart är ensamma, är ifrågasatt på grund av finansiella svårigheter. Det kostar att ha flera olika märken under ett och samma tak.

Detta kan betyda att Volvo är på väg bort som många av de tidigare ryktena och uppgifterna berättat, men det kan också betyda att Ford väljer att behålla Volvo men att deras satsning på det svenska bilmärket minskar kraftigt. Det betyder då också att flera av Volvos kommande modeller är i fara, bland annat framtida hybridbilar samt nya modeller som är tänkt att komplettera Volvos modellprogram.

Lewis Booth berättade för Wall Street Journal att en försäljning av Volvo är väldigt komplicerad. Anledningen är den stora andelen delar som Fords och Volvos modeller delar i dag. En eventuell försäljning kommer inte enbart att avgöras med hänsyn till prislappens storlek.