Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Logoff

Försäkringsbolagens statistik: så här stjäls flest bilar

Sedan krav på elektroniskt stöldskydd infördes har bilstölderna i Sverige minskat, men fortfarande stjäls runt 10 000 bilar årligen. En ny studie från Larmtjänst visar att tre fjärdedelar av alla bilstölder sker med hjälp av bilens nyckel.

Det är försäkringsbolagens statistik över efterlysningar av bilar åren 2013–2014 som ligger till grund för statistiken, som Larmtjänst nu presenterat en studie på. Sedan införandet av krav på elektroniskt stöldskydd har bilstölderna minskat, men fortfarande stjäls omkring 10 000 bilar varje år, och när det gäller nyare bilar (studien omfattar bilar från 2009 eller senare) är det stölder med hjälp av bilens nyckel som står för den absolut största delen – hela 73 procent, eller nära tre fjärdedelar. Nycklarna har stulits via exempelvis fickstöld, inbrott hos bilhandlare, i skåp på träningsanläggningar eller i bostäder.

Av de 2 890 efterlysta bilar som undersökningen innefattade, har stöldsättet inte kunnat fastställas i 19 procent av fallen. Detta beror oftast på att bilen inte har återfunnits. Manipulering av stöldskydd, som varit omtalat gällande vissa märken, förekommer också – men av de bilar som ingick i undersökningen kunde det bara fastställas 81 fall av manipulation. Samtliga dessa har gällt bilmärken där sårbarheten tidigare varit känd. Dock tillhör många av de ej återfunna bilarna dessa märken, vilket gör att mörkertalet troligen är stort gällande elektronisk manipulation.

Hur ska man då skydda sig? I pressmeddelandet uppmanar Larmtjänst bilägare att hålla koll på sina bilnycklar, använda bevakade värdeskåp på träningsanläggningar och att inte förvara sina bilnycklar direkt innanför ytterdörren hemma.

LÄS OCKSÅ: Så stöld- och inbrottssäker är din bil