Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081015-saab-minskar-eu
081015-saab-minskar-eu
081015-saab-minskar-eu
081015-saab-minskar-eu

Försäljningsras för Saab i Europa

Bilförsäljningen i Europa fortsätter att rasa. Värst är raset för Saab. Med en minskning på 31,5 procent i september är Saab ett av de märken som backar allra mest.

Det ser fortsatt tungt ut på bilförsäljningsfronten i Europa. Totalt minskade försäljningen med 8,2 procent i september, trots att årets septembermånad innehöll fler arbetsdagar än förra årets. Inte sedan 1998 har det sålts så få bilar i Europa under september. Nyregistreringarna var i år drygt 1,3 miljoner.

För svensk del ser det extra dystert ut. De svenska märkena har drabbats hårdare än genomsnittet. Saab är en av de tillverkare som har drabbats allra hårdast. Saab sålde inte mer än 5 900 bilar i september och minskade därmed med hela 31,5 procent. Hittills i år har Saab backat med 17,8 procent i Europa. Lite mindre dåligt gick det för Volvo. Försäljningen minskade med 14 procent, till knappt 20 900 sålda bilar i september. Under årets första nio månader har Volvo backat med elva procent, enligt branschorganisationen Acea.

Det är dock inte enbart nedåt på den europiska marknaden, skillnaderna är stora mellan de olika länderna. I Spanien är läget näst intill katastrofartad med ett försäljningsras på 32 procent. Den siffran kommer visserligen inte som någon större överraskning med tanke på Spaniens avgrundsdjupa lågkonjunktur. Storbritannien var inte mycket bättre med en minskning på 21 procent. I de östliga delarna av Europa fortsätter bilförsäljningen emellertid att blomstra. I de tio nya EU-medlemsstaterna i Östeuropa steg försäljningen med åtta procent.

Läs mer