Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Forskare hackar bil – styr bromsar med sms

Hackare blir ett allt större hot i takt med att allt fler bilar blir uppkopplade, nu han bland annat bromsarna styras via sms.

https://youtu.be/-CH9BvFlrGs

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Det är bara några veckor sedan vi rapporterade om två hackare som lyckats ta kontrollen över en Jeep Cherokee via dess infotainmentsystem. Sedan dess har hackare lyckats kontrollera funktioner även i andra bilar, bland annat Tesla Model S. Men att ta kontroll över bilen via infotainmentsystemet är inte det enda alternativet för den som vill göra intrång.

ODB-II-port.ODB-II-port.ODB-II-port.
ODB-II-port.

I detta exempel har en grupp forskare vid universitetet i San Diego lyckats ta kontroll över bilen via ett på marknaden populärt tillbehör som kopplas till OBD-II-porten. I detta fall är det en Corvette C6 som de tar kontroll över, men i princip så kan vilken bil som helst hackas trådlöst om de har detta tillbehör.

Tillbehörets syfte är till för att bland annat hålla koll på fordonets plats, hastighet och bränsleåtgång och används flitigt av bland annat hyrbilsföretag och åkerier, men även bland privatpersoner.

Genom att skicka särskilt formulerade sms till denna lilla dosa kunde forskarna styra bland annat vindrutetorkare samt aktivera eller avaktivera bromsar under färd.

– Vi köpte in några av dessa tillbehör, dissekerade dem och upptäckte en rad säkerhetsbrister. Det finns flera sätt att trådlöst kunna manövrera i princip vilken funktion som helst i bilen de är anslutna till, säger Stefan Savage, professor i datasäkerhet vid universitetet i San Diego.