Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bosch

Förslag: 2021 ska alla nya bilar ha autobroms

EU vill göra bilarna säkrare, därför har de lagt fram ett förslag innehållandes elva punkter på hur det ska gå till. 2021 är målet då alla nya bilar ska innehålla förbättringarna.

Sedan den 1 april 2018 är det obligatoriskt för alla nya bilar som säljs inom EU:s gränser att ha eCall, det nödanropssystem som på automatisk väg larmar räddningstjänsten vid olycka. Systemet är tänkt att rädda liv genom snabbare utryckningar och räddningsoperationer, det motverkar dock inte olyckor.

Foto: Bosch

Det tänker EU råda bot på med hjälp av andra system som de tänker sig ska vara obligatoriska i nya bilar från och med år 2021. Elva nya säkerhetssystem och säkerhetsförbättringar handlar det om:

1. Autobroms – bromsar automatiskt bilen (till stillastående) om den upptäcker att en kollision är på väg att inträffa.

2. Alkolås – en utandningsapparat som är kopplad till bilens tändningslås och som hindrar berusade från att framföra bilen.

3. Trötthetsvarnare – övervakar förarens uppmärksamhetsnivå och varnar om nivån blir för låg, rekommenderar en paus.

4. Olycksdataregistrator – registrerar data som hastighet, GPS-koordinater och tidpunkt vid ett olyckstillfälle. Kan jämföras med flygplanens svarta lådor.

5. Automatisk varningsblinkers – när en bil tvingas stanna i nöd slås varningsblinkersen på automatiskt.

6. Förbättrade säkerhetsbälten.

7. Bättre fotgängarskydd med större upptagningszoner för där fotgängare och cyklisters huvud slår i bilen, samt säkerhetsglas.

8. Intelligent farthållare – ett system, som kan överskridas, för att begränsa hastigheten enligt vad som står på vägskyltarna.

9. Filhållningsassistent – ett system som varnar föraren om ofrivilligt är på väg att komma ur körfältet.

10. Bättre passagerarskydd vid sidokollisioner.

11. Backkamera eller backsensorer.

– Sammantaget kan dessa punkter utgöra det största framsteget i trafiksäkerheten i Europa sedan säkerhetsbältet infördes, säger Antonio Avenoso, ordförande för europeiska trafiksäkerhetsrådet (European Transport Safety Council).

De elva punkterna, tillsammans med större investeringar i vad som i dag betecknas som farliga vägar, tros rädda 10 500 liv och undvika 60 000 personskador i Europa mellan 2020 och 2030.