Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Förslag: Olika färger på regskyltar beroende på drivmedel

För att räddningspersonal snabbare ska kunna identifiera vad det är för typ av fordon de ska arbeta med föreslås olika färger på bilars registreringsskyltar. Färgen på en bils skylt bestäms utifrån drivmedel.

När räddningspersonal ankommer en olycksplats är det inte helt lätt att avgöra vad det är för typ av drivmedel inblandade fordon har. För att höja säkerheten föreslår brandpersonal olika färger på fordons registreringsskyltar beroende på drivmedel.

Tommy Carnebo, samordnare för kommunikationsolyckor vid Södertörns brandförsvar, säger att gasdrivna bilar som kan explodera är ett problem, även elbilar är ett dilemma.

– Jag är orolig både för min egen säkerhet och mina medarbetares. Vi går mot något som vi inte vet vad det är. Den gasen (från brinnande elbilar, reds anm) är extremt giftig och kan ta sig igenom kläderna och sedan tas upp av huden. Då hjälper inte det andningsskydd som vi vanligtvis har på oss. Det kan ge förödande konsekvenser med dödlig utgång, säger han till SVT Nyheter.

Förslaget med olikfärgade registreringsskyltar har nått Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som nu tittar på det.

– Vi har pratat med Transportstyrelsen om den här frågan. Vi tittar nu på om det finns möjlighet att byta färg på registreringsskyltarna för att snabbt kunna fastställa vad det finns för risker med en räddningsinsats, säger Erik Egardt, metod- och teknikutvecklare på MSB, till SVT.

Färgade skyltar är tänkt att ge räddningspersonalen en tidig indikation på vilken typ av räddningsinsats och säkerhetsavstånd som krävs.