Försmak av nya Volkswagen Jetta

En ny Volkswagen Jetta ska visas upp under bilsalongen i Detroit i januari nästa år men redan nu kan vi se en första skiss.

Den som muttrar över att det i huvudsak bara presenteras suvar nu för tiden kan pusta ut då en av de klassiska sedanmodellerna kommer i ny skepnad: Volkswagen Jetta. Nu har det släppts en teaserbild (eller skiss om man ska vara ärlig) inför premiären av modellen som sker under Detroits bilsalong i januari 2018.

Modellen lanserades 1979 som en Golf med sedankaross med Nordamerika i åtanke och blev snabbt den bäst säljande europeiska bilmodellen ”over there”. Efter att ha ersatts av modellerna Vento och Bora gjorde namnet comeback 2010.

Nya Jetta har en mer svepande form än dagens och hämtar en del inspiration av den större modellen Arteon även om det i profil tydligt framgår att det är en sedan. Modellen är förmodligen inte aktuell för den europeiska marknaden utan är framtagen med just Nordamerika i fokus.

Volkswagen Arteon, nya och gamla Jetta i jämförelse.

Skissen visades enligt motor1.com upp på koncernens testanläggning i Phoenix (Arizona) vid en provkörning av maskerade prototyper. Enligt samma källa ska nya Jetta bygga på samma MQB-plattform som nuvarande Audi A3 och Volkswagen Golf. Modellen ska komma i en rad utföranden med en 1,4-liters turbomatad bensinare som bas. En R-Line-version ska göra debut ett år efter lanseringen av grundmodellen.

Senaste gången vi på Teknikens Värld körde Jetta var i hybridutförande i nummer 7/2014 där den testades mot Lexus IS 300h och Kia Optima HEV Hybrid. Den slutade på andra plats. Plus fick bilen främst för användarvänligheten men ansågs som ålderdomlig då den baserades på den utgående versionen av modellen Golf.