Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Gordon Murray Design

Första bilden på Gordon Murrays T.50 – uppföljaren till McLaren F1

Nu börjar produktion närma sig och vi får se den första bilden på Gordon Murrays nya supersportbil T.50, och visst känns linjerna igen från ikonen McLaren F1.

Redan 2017 meddelade Gordon Murray att han arbetade med en ny supersportbil, en slags efterträdare till ikonen McLaren F1 från 1990-talet. I somras delade han med sig av fler uppgifter för bilen och några skisser på kommande modellen T.50.

McLaren F1McLaren F1McLaren F1
McLaren F1 Foto: Glenn Lindberg

Gordon Murray är kanske mest känd som mannen bakom McLaren F1 men har även flertalet Formel 1-bilar i portfolion. Den närmast till hand i detta sammanhang är Brabham BT46B, även känd som ”fläktbilen”. I händerna på Niki Lauda vann den Sveriges Grand Prix i Anderstorp 1978, det blev det enda lopp den kördes i.

LÄS MER: Gordon Murrays T.50

Till dagens T.50 hämtar Gordon Murray en hel del inspiration från nämnda modeller. Designen är helt klart plockad från McLaren F1 med föraren i mitten och en passagerare på vardera sida. Även den exteriöra designen påminner starkt om F1. Den aerodynamiska tekniken stammar från BT46B. Den stora fläkten i mitten bak är 40 centimeter i diameter och dess uppgift är enkelt förklarat att suga fast bilen vid underlaget.

Brabham BT46B och McLaren F1.Brabham BT46B och McLaren F1.Brabham BT46B och McLaren F1.
Brabham BT46B och McLaren F1. Foto: Gordon Murray Automotive

Framåtdrivning står en mittmonterad V12-motor på fyra liter utan överladdning för. Den levereras av Cosworth och har en effekt på 650 hästkrafter, en effekt som nås vid 12 100 r/min, och den har dessutom ett mildhybridsystem med 48 volt. Det torde sätta rejäl fart på T50 som väger in på låga 980 kg. Hela 160 kg lättare än McLaren F1 och avsevärt mycket lättare än i stort sett alla andra supersportbilar på marknaden. I körläget Vmax Mode anpassas aerodynamiken och motoreffekten skruvas under tre minuter upp till 700 hästkrafter. Växling sker på analogt vis via en sexväxlad manuell låda.

Foto: Gordon Murray Design

Gordon Murras T.50 kommer att visas upp i sin helhet i maj 2020 och de första kundleveranserna är planerade till januari 2022. Priset är två miljoner pund före skatt, cirka 25 miljoner kronor.

https://youtu.be/o3dJciP5yP8