Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Första bilden på Kia XCeed

Kia har i dag skickat ut en illustration som för första gången ger oss en hint om vad nya modellen XCeed har att erbjuda.

För ett par veckor sedan visade vi er spionbilder på en märklig Kia Ceed Sportswagon som då rullade runt Arjeplog. Vi berättade då att Kia är på gång med en fjärde Ceed-modell – utöver dagens Ceed, Ceed SW och ProCeed – som blir något av en crossover, det vill säga en blandning mellan suv och kombi. Vi noterade högre markfrigång och typiska plastdetaljer över bland annat skärmkanterna.

I dag bjuder Kia på en första illustration som förtäljer mer om vad det handlar om. XCeed, som modellen eventuellt ska heta, har en egen karossform som skiljer den från både kombimodellen Ceed SW och shooting brake-modellen ProCeed, även om bakrutans lutning påminner om hur det ser ut på sistnämnda. Fönsterlinjen för i princip inga tankar alls till hur det ser ut i övriga Ceed-familjen. Bakljusen är också tydligt egna.

XCeed-prototyp som nyligen fotograferades i Arjeplog med omnejd. Foto: CarPix

Illustrationen ger känslan av att Kia XCeed är mer suv än crossover. Förmodligen är det de gigantiska hjulen på ritningen som ger oss den känslan. Oavsett om den kan klassas som en suv eller en crossover kommer XCeed inte att inkräkta på Sportages territorium. Sportage är nästan exakt 4,5 meter lång. XCeed kommer att landa någonstans runt 4,3 meter.

Kia XCeed blir koreanernas svar i ett segment som bara växer och växer, det vill säga den lite mindre suv/crossover-klassen (C-segmentet). Vid deras tester uppe i ett vintrigt Norrland för ett par veckor sedan hade Kia med sig en Volkswagen T-Roc som referensbil. Vad siktet är inställt på är alltså tydligt.

Premiärvisningen av XCeed sägs äga rum den 5 mars på bilsalongen i Genève. Om det blir så återstår att se, men med tanke på att illustrationen kom ut i dag låter det inte helt osannolikt. Vad som också återstår att se är om det är en produktionsklar bil eller en konceptbil som i så fall visas.