Första bilden på nya Datsun

Nissans insomnade Datsun-märke är på väg tillbaka. I sommar får vi se den första nya Datsun-bilen som ska säljas på fyra marknader och baseras på en Lada. Här är första bilden.

Det har sedan länge varit känt att Nissan planerar att nylansera Datsun som koncernens nya lågprismärke. Nu har planerna för Datsun presenterats mer ingående samtidigt som en första bild visar lite av det nya Datsun.

 Den första nya Datsun-bilen kommer att presenteras i mitten av det här året och ska börja säljas som årsmodell 2014. Troligt är att det är en liten del av den nya bilens front vi ser på bilden som också visar den uppdaterade Datsun-loggan. Det röda är borta men det blåa och vita är kvar. Inte mycket är känt om 2010-talets Datsun men vi vet att det inte handlar om någon helt ny bil. Det mesta kommer att lånas från nio år gamla Lada Kalina och kläs i en nydesignad sedankaross. Att det är just en Lada som får dela med sig av sin teknik beror på att Renault-Nissan-koncernen har tagit över ryska AvtoVAZ som tillverkar Lada.

 Som ni kanske redan har listat ut kommer Datsun att handla om lågt pris. Dacia är Renaults lågprismärke men koncernsyskonet Nissans motsvarighet kommer sannolikt att säljas ännu billigare. Datsun-bilarna kommer inledningsvis endast att säljas i Ryssland, Indonesien, Indien och Sydafrika. Den nya Datsun-bilen ska tillverkas hos AvtoVAZ i Ryssland men även i en ny fabrik i Indonesien. Priset väntas ligga mellan 20 000 och 35 000 kronor beroende på motor och utrustning. Både bensin- och dieselmotorer ska finnas tillgängliga men utförandet i övrigt blir med all sannolikhet extremt spartanskt.

 Enligt Datsun-chefen Vincent Cobee kommer Datsun att tilltala kunder som vill ha attraktiv design, en engagerande körupplevelse och ett lågt pris.

 – Valet av namn var enkelt. Varumärket Datsun finns kvar i Nissans produktportfölj och är ett av bilhistoriens mest älskade märken. Kopplingen mellan dagens Datsun och dåtidens Datsun är uppenbar, precis som kunderna på 1930-, 1940- och 1950-talet efterfrågar många kunder på utvecklingsmarknaderna i dag hög kvalitet och pålitliga fordon. Vi är övertygade om att nya Datsun kommer att uppfylla alla förväntningar, säger Cobee.