Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101011-Toyota Prius-V mpv
101011-Toyota Prius-V mpv
101011-Toyota Prius-V mpv
101011-Toyota Prius-V mpv

Första bilden på Toyota Prius som MPV

Bild och bild, man ser ju nästan ingenting av den. Men likväl är det det första vi får se av Toyotas hybridmodell Prius i lite större MPV-kostym. Den är en av två nya Prius-versioner som är på gång. Den andra är mindre än nuvarande Prius.

Toyota Prius är en bilmodell med en sällsynt succé bakom (och framför?) sig med inblandning av en hel del svarta rubriker. Frågan är om någon modell tidigare i historien rönt så stor uppmärksamhet sedan den lanserades. Det mesta har rört sig om bilens positiva egenskaper, men den har också befläckats det senaste året på grund av skenande bilar, olyckor och stämningar i USA.

Nu firar Prius tio år på marknaden. Men tioårsfirandet speglar inte riktigt verkligheten då bilen har sålts sedan 1997 i Japan. De tio åren markerar i stället bilens entré på de amerikanska och europeiska marknaderna. Sedan introduktionen har det tillverkats och sålts över två miljoner exemplar av den populära hybridbilen som kombinerar bensindrift med elkraft. Toyota uppskattar att alla sålda Prius sedan 1997 har besparat vår miljö omkring elva miljoner ton i utsläppt koldioxid jämfört med motsvarande konventionella bilar.

Prius succé ska nu tredubblas i form av två nya modellversioner. Dessa visades upp den gångna helgen under en återförsäljarträff i Las Vegas. Den ena modellversionen är mindre än nuvarande Prius och går under namnet Prius-C. Den andra är större än nuvarande och är av MPV-typ. Den benämns Prius-V.

Det är den sistnämnda vi ser på reklamtavlan på bilden ovan, en reklamtavla som sattes upp i samband med återförsäljarträffen i helgen. Bilden har därefter lagts upp på Toyota Prius fanpage på Facebook. Den tillhörande reklamtexten säger på svenska ”Prius-familjen blir en hel del större” samtidigt som man ser MPV-Priusen skymta bakom vanliga Prius.

Enligt en återförsäljare som var på plats under träffen och som pratat med branschtidningen Automotive News är MPV-versionen Prius-V cirka 50 procent större än nuvarande sett till bagageutrymmet. Återförsäljaren beskrev bilen vara utseendemässigt snarlik Toyotas crossover Venza men att den är något mindre. Toyota Venza är 4,8 meter lång, drygt tre decimeter längre än nuvarande Prius.

Det har talats om att denna MPV-version av Prius får tre sätesrader med möjlighet för sju åkande. Det skulle i så fall innebära en utmärkt bil för familjen som vill göra miljön en liten tjänst.

Läs mer

Test och provkörningar

Begagnattest