Första bilen från USA till Kuba på 58 år

Det är 58 år sedan en bil senast fördes över den amerikanska gränsen för att registrerades på Kuba. Men nu har det hänt igen, och det blev en Infiniti...

https://youtu.be/3c4yFBWOsyg

USA och Kuba har många år med dåliga relationer bakom sig. Men nu är de bättre kompisar än vad de varit på väldigt, väldigt länge. Det tog biltillverkaren 

Infiniti, som är Nissans "lyxbilsmärke", fasta på. Nissan är ju japanskt, och alltså även Infiniti i grunden – så hur kan det då vara den första amerikanska bilen på Kuba på 58 år? Märket Infiniti var tänkt för, och lanserades allra först i, Nordamerika (1989) och bilen som nu registreras är den första USA-specade bilen, som förs in från USA, till Kuba på 58 år.

Infinitis designchef heter Alfonso Albaisa och har sina rötter i Kuba. Albaisa är född och uppvuxen i Florida, USA, och hade aldrig varit på Kuba tidigare. Därför tog han tillfället i akt för att besöka sina föräldrars födelseplats i samband med registreringen av bilen, som är en Infiniti Q60.

Under en fyra dagar lång resa  i Q60:n (som du kan se i filmen ovan) besökte Albaisa många betydelsefulla platser, både för honom och för Kuba. Resan avslutades med att bilen avtäcktes på ett konstgalleri, med ungefär 150 inbjudna åskådare på plats.