Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Första dödsfallet med Teslas autopilot

Det första kända dödsfallet med en självkörande Tesla Model S, där autopilotfunktionen var aktiverad, har skett. Nu utreder amerikanska myndigheter om vad det var som gick fel.

Joshua Brown, en 40-årig egenföretagare och Tesla-entusiast från Ohio, omkom den 7 maj i år i en olycka i Florida när han satt i sin Tesla Model S där autopilotfunktionen var aktiverad. Det blev offentligt sent under gårdagen då Tesla själva skrev om olyckan efter att amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA meddelat att de påbörjat en undersökning av olyckan som ska ta reda på vilka faktorer som är orsaken.

Joshua Brown åkte i sin Tesla Model S som med autopilotfunktionen aktiverad körde på egen hand på en väg med mittremsa. En långtradare, som utförde en vänstersväng i en korsning, korsade hans väg och varken Teslas autopilot eller Joshua Brown uppmärksammade det höga, vita lastbilssläpet som uppenbarade sig framför. Bilen, utan att någon av de många sensorerna registrerade att det fanns ett objekt i vägen, fortsatte i hög fart under släpet. Fronten gick under, men inte vindrutan med efterföljande kupéutrymme. Enligt polisrapporten ska taket och takstolparna ha slitits av vid kollisionen.

Efter kollisionen med lastbilssläpet fortsatte bilen att köra, för att sedan åka av vägen, genom två staket och in i en elstolpe där Teslan till slut stannade.

 Bild på Joshua Brown från hans första YouTube-klipp där han visar upp Tesla Autopilot i trafik.

I Teslas officiella pressmeddelande skriver de att varken Joshua Brown eller bilen reagerade på lastbilssläpet eftersom det hade vita sidor som syntes dåligt mot den ljusa himmeln i bakgrunden. I pressmeddelandet påpekar de också att Tesla Autopilot inte är färdigutvecklad och att tekniken fortfarande befinner sig i betastadiet. Därför ombeds förarna av Tesla-bilar med autopilotfunktionen att alltid hålla händerna på ratten, något bilens system också påminner förarna om.

Tesla framhäver även att detta är den första kända dödsolyckan i en självkörande Tesla-bil efter drygt 20 miljoner mils körning med Tesla Autopilot. De jämför det med att det i USA normalt, med alla bilar inräknade – självkörande och icke självkörande, omkommer en person per 15 miljoner körda mil och att snittet i världen ligger på en person per 9,6 miljoner körda mil.

NHTSA:s utredning ska nu försöka fastställa orsaken till olyckan. Debatten om självkörande bilars säkerhet lär ta rejäl fart nu, och NHTSA:s kommande slutsats kan komma att elda på den än mer.

Som ovan nämnt var den omkomne Joshua Brown en stor Tesla-entusiast. Han var en flitig YouTube-uppladdare

 där han visade hur hans Tesla Model S körde själv. I ett av videoklippen, som du ser nedan, ser vi hur hans bil reagerar på en lastbil som byter fil ovarsamt. Joshua Brown laddade upp just det klippet bara en månad innan han omkom i samma bil.

https://youtu.be/y4bQBJ2Cfqk