Foto: Aston Martin

Första exemplaret av "nya" Aston Martin DB4 GT har lämnat produktionsbandet

Det har gått drygt ett år sedan Andy Palmer, vd för Aston Martin, meddelade att man tänker nyproducera 25 stycken Aston Martin DB4 GT. Nu har de första färdiga exemplaren lämnat fabriken i Buckinghamshire.

De första ”nya” DB4:orna levererades till sina nya ägare strax innan jul. Övriga bilar kommer att byggas klart under 2018.

Enligt Aston Martin tar varje bil ungefär 4 500 timmar att bygga (beräknat i man hours).

Aston Martin DB4 GT byggdes ursprungligen i 75 exemplar mellan 1959 och 1963. Av dessa var endast åtta i lättviktsutförande.

Av de 25 nya DB4:orna är samtliga ”lättviktare”, dock har de uppdaterats med starkare motor, bättre bromsar och förbättrad säkerhetsutrustning.

Motorn är fortfarande en Tadek Marek-designad rak sexa på 3,7 liter, men istället 306 för ger den uppdaterade motorn 344 hästkafter. Kraften når bakjulen via en fyrväxlad låda.

Foto: aston martin

Gamla DB4 GT var en kompetent tävlingsbil och de nya bilarna får enbart framföras på just bana. Den som köpt sig en ny DB4 GT får faktisk till och med en bankörningsutbildning på köpet, utspridd över två år.

Men det var det där med priset.

Saftiga 22 miljoner kronor får du punga upp för en ny DB4 GT. Dock är det betydligt  billigare än vad du skulle vara tvungen att betala för någon av originalbilarna. De värderas till ungefär det dubbla...

Nya DB4 GT sätts ihop i Aston Martins återupplivade Newport Pagnell-fabrik i Buckinghamshire – samma fabrik som tillverkade gamla DB4 GT för närmare 60 år sedan.

Senast en ny bil byggdes i Newport Pagnell var år 2007 då tillverkningen av första generationen Vanquish

 upphörde. Sedan dess har fabriken fungerat som tillhåll för Aston Martins restaureringsavdelning Aston Martin Works.

https://youtu.be/PYBb9YeRYmQ