Foto: Gateway Bronco

Första Ford Bronco har börjat byggas igen

En Ford-klassiker har kommit tillbaka, och då tänker vi inte på nya Bronco som är på ingång utan första generationen från 1966 som har börjat byggas igen.

Första generationen Ford Bronco var, till skillnad mot efterföljande generationer, en nätt suv. Ford hade tagit fram modellen med ett enda mål i sikte – att ta upp kampen med populära Jeep CJ-5 och International Harvester Scout. Denna första generation Bronco kom 1966 och sålde i drygt 175 000 exemplar innan den lades ned 1977. Bronco nådde därmed inte riktigt upp till konkurrenternas siffror. Det gjorde däremot efterföljande Bronco-generationer, men det är en helt annan historia i en annan artikel…

Ford Bronco av första generation har inte tillverkats på 41 år, förrän nu. Ford har nämligen gett Illinois-baserade företaget Gateway Bronco tillåtelse att bygga den igen.

Företaget har tidigare koncentrerat sig på att restaurera gamla Broncos som inte sällan har hittats övergivna i ladugårdar.

Foto: Gateway Bronco

Men nu är det alltså nya Bronco av generation ett som gäller, något helt annat än den nya Bronco som Ford inom kort ska avtäcka.

Tack vare småskalig tillverkning enligt 2015 års Low Volume Vehicle Manufacturer Act slipper Gateway Bronco leva upp till dagens säkerhets- och miljökrav som ställs på nytillverkade bilar. Dock kommer bilarna inte att vara som tagna ur 1960-talet helt och hållet. De har bland annat uppgraderat chassikomponenter för att få den gamla Broncon att uppföra sig bättre på vägen och med en högre grad av komfort. Drivlinorna är också modernare doningar.

Utöver basmodellen erbjuds tre olika utrustningsnivåer; Fuelie, Coyote Edition och Modern Day Warrior. Motorn i instegsmodellen är en 5,7-liters V8 som i Fuelie-varianten kopplas till antingen en femväxlad manuell låda eller en fyrstegad automatlåda. Coyote Edition- och Modern Day Warrior-versionerna har en 5,0-liters V8 som i topputförandet är kopplat till en sexstegad automatlåda som är densamma som satt i förra generationen Ford F-150 Raptor.

Foto: Gateway Bronco

När Ford Bronco kom 1966 var ingångspriset 2 194 dollar vilket då motsvarade 11 300 kronor. I dag motsvarar beloppet 17 507 dollar vilket i svenska pengar blir det 159 000 kronor.

Instegspriset för en nytillverkad Ford Bronco generation ett är lite högre än vad det var för 52 år sedan. 95 000 dollar kostar basversionen, alltså 860 000 kronor. De tre utrustningsnivåerna kostar från 1,1 miljoner kronor, 1,4 miljoner kronor respektive 1,6 miljoner kronor.