Första hardtop-Mustangen till salu

Har du några tiotals miljoner som ligger och skräpar har du nu din chans att förvärva en verkligt unik Ford Mustang, nämligen den första tillverkade med hardtoptak.

I mitten av maj ska Mecum Auctions låta en Ford Mustang gå under klubban. Det är väl inget speciellt med det? Nej, normalt inte, men just denna Mustang med hardtop är någonting utöver det vanliga. Bilen har nämligen identifikationsnummer 5F07U100002. Kopplar du? Titta på de fem sista siffrorna. Denna Mustang är helt enkelt den andra Mustangen som tillverkades under lanseringsåret 1964, serienumret är alltså 00002. Bilen med serienummer 00001 är en cabriolet (vi misstänker att den finns kvar i livet) och var det första Mustangen som någonsin tillverkades. Exemplaret vi ser här är första hardtop-Mustangen att se dagens ljus. Den ingår i en förserieproduktion om cirka 180 bilar varav endast ett fåtal finns kvar.

När denna unika Mustang tillverkades var det inte i klassiska Dearborn-fabriken som påbörjade arbetet. Stora delar av tillverkningen ägde nämligen rum i Fords Allen Park-fabrik, för att sedan transporteras till Dearborn där slutmonteringen gjordes.

Just detta exemplar skulle till en Ford-återförsäljare i Vancouver i samband med Mustangs premiär i april 1964. Men transportproblem ledde till att bilen i stället hamnade hos en handlare i Yukon där den fick agera demobil under några månader innan den såldes. Därefter har den haft ytterligare tolv ägare.

Ford Mustang med serienummer 00002 renoverades från topp till tå under ett par år i slutet av 1990-talet, och nu är den till salu i all sin prakt. Något utropspris har inte satts men experter tror att den kommer att ropas in för flera miljoner dollar, med andra ord tiotals miljoner kronor.