Jazz

Första kinesiska bilen i Nordamerika – en Honda!

Kinesiska bilar har tidigare hittat hit till Europa, om än inte ända till oss i Sverige. Nu har den första kinesiskt byggda bilen även nått Nordamerika, och det är en Honda!

En av världens allra största biltillverkarnationer är numera Kina. Även om endast en bråkdel av alla Kina-tillverkade bilar går på export, enligt uppgift endast omkring tre procent av den totala produktionen förra året, så har vi sett kinesiskt byggda bilar här i Europa.

Nu har dock till slut även Nordamerika (som ju på något sätt är lite av Kinas politiska motpol) officiellt fått bilar importerade från Kina. Men det är inte någon av de inhemska kinesiska tillverkarna som valt att exportera bilar från Kina, utan japanska Honda. Modellen, som precis ska ha nått hamn i Kanada, utgörs av den bil vi i Sverige kallar Honda Jazz, men som heter Honda Fit i Nordamerika.

Anledningen till att kinesiskt tillverkade bilar, och inte bilar tillverkade i Japan, exporteras till Nordamerika är den höga Yen-kursen, som gör japansk export mindre lönsam. Långt gångna planer finns dock på att öppna en fabrik i Mexico som tillverkar Honda Jazz/Fit för den nordamerikanska marknaden, så det återstår att se hur länge den kinesisk-amerikanska exporten fortsätter.