Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Färre bilar rullade i trafiken 2022 jämfört med 2021.
Färre bilar rullade i trafiken 2022 jämfört med 2021.
Färre bilar rullade i trafiken 2022 jämfört med 2021.
Färre bilar rullade i trafiken 2022 jämfört med 2021. Foto: Anders Wiklund / TT Nyhetsbyrån

Första minskningen av bilar i trafik på 30 år

För första gången på 30 år minskade antalet bilar i trafik i Sverige. Orsakerna är att färre nya bilar registrerades, flera avställdes och exporten ökade.

De senaste 30 åren har antalet bilar på svenska vägar stadigt ökat men under 2022 konstaterades ett anmärkningsvärt trendbrott – en första minskning. Det visar en sammanställning från Trafikanalys. Det var visserligen inte en särskilt kraftig minskning utan det rörde sig om 6 200 bilar (-0,1 procent), men det är något som tidigare bara har skett vid större kriser.

Senast antalet bilar minskade var finanskrisen 1992-1993. Gången innan det var 1977-1979 när oljekriserna drog upp bensinpriserna kraftigt.

Förra året berodde minskningen på flera faktorer, men där inflation och höga räntor dominerade. Samtidigt minskade nybilsregistreringarna och flera bilar ställdes av. Avregistrerade bilar är både skrotade bilar och sådana som exporteras ut ur landet – det sistnämnda är en ökande trend som pågått i flera år.

Orsaker till minskningen 2022

* Färre nyregistreringar (-5 procent)

* Fler avställda bilar (+2 procent)

* Fler exporterade bilar (+17 procent)

Samtidigt som antalet bilar minskar konstaterar Trafikanalys att bilarna som rullar blir allt äldre. Genomsnittsåldern på bilar ökar, vilket kan bero på att tekniken i bilarna blivit bättre så att de helt enkelt kan rulla längre. Det kan också bero på ekonomiska skäl, nya bilar är allt dyrare och återigen – höga räntor och inflation gör att man gärna behåller bilen längre.

Om minskningen 2022 är början på en trend eller inte får detta år utvisa när siffrorna för 2023 kommer. Om antalet bilar minskar även kommande år kan det innebära ännu högre medelålder för bilarna i trafik – eftersom Trafikanalys beräknar att nyregistreringarna och skrotade bilar troligen kommer minska.

Men Trafikanalys betonar att varje kris är unik och att 2022 också präglades av coronapandemins effekter. Så det är svårt att sia om framtiden.