Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo XC Classic, så heter XC90 generation ett i Kina.
Volvo XC Classic, så heter XC90 generation ett i Kina.
Volvo XC Classic, så heter XC90 generation ett i Kina.
Volvo XC Classic, så heter XC90 generation ett i Kina.

Första officiella bilden på Volvo XC Classic

Volvo XC90 generation ett må vara ett minne blott här hemma i Sverige, men i Kina är den en ny bekantskap under namnet XC Classic. Här är första bilden!

För drygt två veckor sedan var det stor världspremiär för nya Volvo XC90. Den bil som många av oss stiftat bekantskap med under drygt tio år, om det så bara var som hastigast på vägen, är ute ur leken. Generation ett hade kommit till åren och det var dags för nya krafter att komma in och ta över.

Men helt ute ur leken är inte första generationens XC90. Som vi tidigare skrivit ska den fortleva i Kina men under annan modellbeteckning. XC Classic heter den från och med nu och ovan ser du första officiella bilden på bilen. Inga förändringar jämfört med vad vi är vana vid, men lite mer krom i fronten jämfört med de importerade XC90 som sedan tidigare rullar i Kina.

Endast ett motoralternativ ska XC Classic erbjudas med. En bensinmotor så klart, T5 AWD för att vara exakt. Men då vi fick nöja oss med 210 hästkrafter när den såldes här får kineserna en upptrimmad version av den femcylindriga 2,5-litersturbomaskinen. 220 hästkrafter får de tygla med högerfoten.

Motorn kan kombineras antingen med femväxlad manuell låda eller femstegad automatlåda. Drivningen sker på alla fyra hjul.

XC Classic byggs i Geelys fabrik i kinesiska Daqing i Heilongjiang-provinsen. Från och med nästa år ska nya XC90 importeras, så kineserna har helt plötsligt två olika XC90-modeller att välja mellan. Den gamla ska fungera som ett budgetalternativ i den stora suvklassen.

Volvo XC Classic begår salongsdebut i Peking om fem dagar. Försäljningen påbörjas redan i oktober.

Du som fäller en tår för första XC90:ans bortfall kanske kan få upp lite av geisten genom att kika på vårt bildgalleri till minne av just första generationens XC90.