Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100503-opel-ampera-nr1
100503-opel-ampera-nr1
100503-opel-ampera-nr1
100503-opel-ampera-nr1

Första Opel Ampera färdigbyggd

GM har tagit god tid på sig för lanseringen av plug in-hybriden Chevrolet Volt, men nu börjar det rulla på. Volt börjar säljas inom kort och nu har det första exemplaret av tvillingmodellen Opel Ampera färdigställts.

Opels första hybridmodell Ampera passerade en viktig milstolpe härom veckan när det första exemplaret blev färdigställt. Den första Amperan rullade av bandet i GM:s fabrik i Warren, Michigan, samma fabriksband där de första exemplaren av tvillingmodellen Chevrolet Volt byggts för några månader sedan.

 Ni som redan har börjat sätta av mot Opel-säljaren för att lägga en order på Ampera får lugna er, det kommer att dröja innan Opels första plug in-hybrid går att köpa. Denna första färdigbyggda Ampera är endast till för att användas under sluttesterna. Bilen, och ytterligare några exemplar, ska användas för att finslipa de sista detaljerna innan lansering. Några får väldigt korta liv då de ska användas för krocktester.

 – Vi följer tidsplanen för att kunna producera de första Ampera-bilarna för den europeiska marknaden redan nästa år. Det finns fortfarande arbete som behöver göras men att kunna köra den första Opel Amperan av fabriksbandet är en stor prestation av våra arbetslag i Europa och USA, säger Andrew Farah, chefsingenjör för Ampera.

 Som bekant har Opel-teamen inte behövt utveckla en bil från noll. Ampera är en ”Opelfierad” Chevrolet Volt. Hybridsystemet bestående av en 1,4-litersmotor som laddar upp batterierna och en elmotor som sköter framdrivningen är detsamma som i Volt. Även designmässigt är det mesta sig likt.

Läs mer