Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Första riktiga bilden på Seats suv

Seat har varit i suv-tagen bra länge, men inte kommit till skott. Men nu börjar vi närma oss slutresultatet när den spanska biltillverkaren släpper första bilden på suven.

Den mindre suvklassen växer så det knakar. Antalet modeller blir fler och fler och någon hejd på det går inte att skönja. En biltillverkare som ännu inte gett sig in i kampen om kunderna är Seat. Det spanska märket har under många år pratat om att de ska ge sig in i suvvärlden. För fyra år sedan visade de upp konceptbilen IBX på Genèvesalongen och förra året meddelade man att de släpper en suv senast 2016. Det var också förra året som vi för första gången såg Seats suv ute i det fria när den väl kamouflerad testades nere på den europeiska kontinenten.

Nu har Seat släppt en första bild på suven. Baserat på ytterbackspegelns design tror vi att det är en konceptbil vi tittar på. Men skulle Seat göra backspegelfoten så snygg även på produktionsversionen är det välkommet.

Strålkastarna är omisskännligt Seats även om de skiljer sig lite från exempelvis Leons. Grillen ligger djupare in i fronten och är försedd med en kraftigare kromsarg än exempelvis hur det ser ut på Leon X-Perience. Huven har andra veck och linjer som gör utseendet lite mulligare och bulligare.

Seats suv, som ska byggas i Tjeckien, är baserad på Volkswagen-koncernens MQB-plattform. Den får högre markfrigång än exempelvis Leon X-Perience och med tillvalsutrustningen fyrhjulsdrift lär den vara hyfsat duglig utanför asfalten.

Någon gång under 2016 lär det vara premiär och den vi ser på bilden, som vi tror är en konceptbil, visas förmodligen på Frankfurtsalongen i höst.