Första riktiga bilderna på nya Hyundai Santa Fe

Teckningar och illustrationer får ursäkta men först nu ser vi hur den fjärde generationen Santa Fe kommer att se ut. Två bilder släpps inför de digitala och fysiska premiärerna.

Nya Santa Fe generation fyra gör ”digital” debut senare denna månad men nu väljer Hyundai att släppa bilder på den klassiska suven. Jo, den kan faktiskt ses som klassisk då modellen funnits sedan 2001 och är således en av pionjärerna inom det moderna suv-segmenet, till gamlingarna hör knepiga vagnar som Jeep Grand Wagoneer och Range Rover.

Nu rör det sig äntligen om fotografier på bilen och inte teckningar eller illustrationer. De är två till antalet och visar front och inredningen på bilen.

Santa Fe blir än skarpare i formen än föregångaren och hämtar inspiration från småsyskonet Kona med smala övre ljuskällor framtill och större undre diton. Grillen sträcker ut sig än mer än tidigare och ovan denna löper en list i borstad aluminiumstil.

Nya Santa Fe går med högre höfter, vecket längs karossidan löper nu ovanför dörrhandtagen. Hur den ser ut baktill får vi inte veta än men profilen tycks bli den samma även om sidorutan längs bak ser större ut än tidigare.

Invändigt har det städats upp och möblerats om rejält. Borta är det Transformerlika knappaltaret på instrumentbrädans mitt och formspråket är lägre och mer linjärt än tidigare.

Även när det kommer till siffror får vi ett smakprov. Santa Fe blir 477 centimeter lång och 189 centimeter bred medan axelavståndet är ”längre” än tidigare. För dagens Santa Fe är siffrorna 469, 188 och 270 centimeter.

Hyundai ska erbjuda klassens bästa säkerhet och bilen kommer med en hel del funktioner som Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist som inte bara varnar för korsande trafik vid backning utan även ingriper. Det är första gången tekniken finns i en Hyundai.

Den fysiska premiären för nya Santa Fe sker under Genèvesalongen. Orkar du inte vänta? Såväl en tillbakablick som spekulationer kring modellen kan du läsa här.

Det var inte meningen att skrämmas men så här såg första generationen Santa Fe ut. Inte lika skarp i formen som kommande generation. Lite som Barbapappa, faktiskt.