Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Första Shelby Cobra-bilen till salu

De amerikanska sportbilarnas sportbil ska upp på auktion. Och det är inte vilken Shelby Cobra som helst. Det är den allra första. Den allra, allra första.

https://youtu.be/K2RDT8u4FXY

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Det finns vissa sportbilar som har fått legendstatus. Pratar vi europeiska sådana brukar exempelvis Mercedes 300 SL komma upp, eller i lite modernare tider Ferrari F40. Pratar vi amerikanska sportbilar med liknande status så ligger Shelby Cobra nära till hands. Och nu är den första tillverkade Shelby Cobran snart till salu.

Den första Shelby Cobran som någonsin byggts, med serienummer CSX 2000, ska upp på auktion i Kalifornien om knappa två månader. Bilen föddes när Carroll Shelby, grumdaren till AC Cars, tillsammans med sitt team klämde ner Fords då helt nya 260-kubiks V8 under huven på en AC Ace. Resultatet blev en legendarisk amerikansk sportbil.

Och om den där motorkonverteringen aldrig hade gjorts i det där garaget i Santa Fe Springs så hade vi kanske aldrig fått uppleva de många andra amerikanska sportbilar som kommit därefter. Vad hade hänt utan Ford GT40 eller Dodge Viper? För att inte tala om alla specialvarianter på Ford Mustang?

CSX 2000 gick som testbil och pressbil vid evenemang och är därför välanvänd. Den har dock alltid ägts av Carroll Shelby personligen och därför tagits väl om hand.

Klart är att den första Shelby Cobran betingar ett ordentligt högt värde. Den beräknas bli en av de absolut största dyrgriparna på Monterey Auction i år. Jämte sig i toppen på den listan har den ett par släktingar. Bland annat en Shelby Cobra med automatlåda som Carroll Shelby hade som bruksbil.