Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080528-rolls-royce-rr4
080528-rolls-royce-rr4
080528-rolls-royce-rr4
080528-rolls-royce-rr4

Första skissen på nya Rolls-Royce RR4

Rolls-Royce visar nu de första skisserna på den sedan länge efterspanade RR4. Med lanseringsdatum 2010 blir RR4 Rolls-Royces minsta modell. Den nya britten kommer att låna mycket teknik från det tyska syskonet BMW 7-serie.

Vi har hört ganska länge nu att Rolls-Royce är i full gång att ta fram en ny modell som kommer att falla in strax under Phantom i storlek. Vi har sett ett antal spionbilder på testmulor som ser ut som BMW:s 7-serie men i själva verket döljer Rolls-Royces nya modell. Nu nås vi av den första indikationen på hur den nya bilen ser ut. Officiellt tituleras bilen fortfarande RR4, men räkna med att den får ett betydligt vackrare namn när det väl är dags för produktion.

RR4:s yttre design fastställdes redan 2007, det som återstår nu är de rent tekniska detaljerna. Än så länge vet vi ganska lite om RR4. Det enda vi vet med säkerhet är att bilen kommer att låna många delar från nästa generations BMW 7-serie. Men den grundläggande plattformen uppges ändå bli unik för RR4, som även ska få en helt nyutvecklad motor. Fabriken i Goodwood förbereds nu för tillverkningen av den nya Rollsen. När den nya modellen kommer 2010 bedöms fabriken bli tvungen att öka takten rejält med ett andra skift.

Mer uppgifter om bilen offentliggörs under 2009, men även dessa tidiga skisser ger en ganska god fingervisning om vilken väg Rolls-Royce har valt att gå med designen. Chefsdesignern Ian Cameron säger att RR4 får ett mer informellt utseende med större betoning på aktiv körning. Det innebär mindre dimensioner och mer organiska linjer. Cameron försäkrar att RR4 alltjämt kommer att vara en omisskännlig Rolls-Royce.

Läs mer