Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Första skisserna på Skoda Kodiaq GT

Så här ska coupéversionen av suven Skoda Kodiaq se ut. Sugen? Då får du flytta till Kina.

Tidigare i år analyserade vi Skodas satsning på suvar och klargjorde vad som döljer sig bakom namn/arbetsnamn som Kodiaq, Model K, Model Q och Kodiaq Coupé.

Den sist nämnda är alltså en coupéversion av Skodas största suv-modell Kodiaq och nu släpper man de första skisserna på bilen. Framtill känner vi igen oss från urmodellen, förutom GT-emblem på framskärmarna – det är nämligen Kodiaq GT som blir namnet på den nya modellen.

Taket får sedan en helt annat form och som följd av det har även baken fått en ny design som även omfattar nya lampor och stötfångare. Noterbart är även att logotypen på bakluckan har gett vika för märkets namn med utspärrade bokstäver – ett grepp vi även såg på den nyligen presenterade Rapid-ersättaren Scala. En trend som fler tillverkare lär haka på.

Modellen är öronmärkt den kinesiska marknaden som är Skodas största – var fjärde bil säljer man där. I Kina finns ytterligare en för marknaden unik modell: Kamiq. Totalt avsätter man sedan 2016 närmare 21 miljarder kronor i sin utveckling på suv-portfolien och alternativa drivmedel i Kina.

Kodiaq GT ska bli märkets flaggskeppsmodell i Kina. Tidigare har man dock öppnat för en eventuell lansering av modellen även i Europa. Kombinationen coupé och suv ligger helt rätt i tiden här.