Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teslas nya gigafactory i Grünheide, nära BerlinTeslas nya gigafactory i Grünheide, nära BerlinTeslas nya gigafactory i Grünheide, nära Berlin
Teslas nya gigafactory i Grünheide, nära Berlin Foto: Tesla

Första Teslan tillverkas i Tyskland i oktober

Produktionen för Teslas nya fabrik i tyska Grünheide, strax utanför huvudstaden Berlin, är tänkt att starta i oktober. Det är åtminstone företagets vd Elon Musk förhoppning som han delade med sig av under ett besök i fabriken.

Teslas ursprungsplan var att börja tillverka bilar i företagets nya fabrik i Tyskland redan till sommaren. Men efter att ha missat att ansöka om tillstånd för tillverkningen av en batterikomponent har bilbyggandet drabbats av stora förseningar. Nu verkar det som att man är tillbaka på banan och planerar för att bygga de första fordonen i oktober, i bästa fall.

– Vi ser fram emot att förhoppningsvis få tillstånd att börja tillverka de första bilarna i oktober, om vi har tur, sade Teslas vd Elon Musk i samband med ett besök i fabriken.

Fabriken är företagets senaste ”gigafactory” och är lokaliserad i tyska Grünheide, en bit utanför Berlin. Enligt Tesla är anläggningen ”den mest avancerade för storskalig elbilsproduktion i världen”. Fabriken är tänkt att producera batterier, batteripaket och drivlinor till olika Tesla-modeller samt sätta ihop hela Tesla Model Y.

Elon Musk är inte nöjd med byråkratin i TysklandElon Musk är inte nöjd med byråkratin i TysklandElon Musk är inte nöjd med byråkratin i Tyskland
Elon Musk är inte nöjd med byråkratin i Tyskland

Miljöbyrån i Brandenburg har dock inte gett något slutgiltigt godkännande ännu, vilket innebär att ytterligare förseningar inte kan uteslutas och dessa kan sträcka sig ända till 2022, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Elon Musk tycks inte vara alltför imponerad av den tyska byråkratin och varnade för konsekvenserna med överdriven reglering.

– Med ännu fler regler kommer folk snart inte kunna göra någonting alls. Det kan inte alltid handla om problem varje dag. Vill du vakna upp varje morgon och bara se bekymmer? Jag önskar att folk inspireras av framtiden och inte glömmer bort att skaffa barn – det är viktigt, sade han.

Elon Musk har som bekant en egen son ihop med popstjärnan Grimes som paret döpt till X AE A-XII och blickar mer än gärna framåt själv – särskilt om denna framtid involverar kryptovalutor.