Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fortkörare kan få 4 000 kronor i böter

Regeringen vill genom ett nytt lagförslag höja beloppen på samtliga bötesbelagda straff. Främsta anledningen är att öka trafiksäkerheten då en fortkörning skulle kunna straffas med 4 000 kronor i böter. Det skriver Svenska Dagbladet

Regeringen vill höja bötesbeloppen för lagbrott kraftigt, det skriver Svenska Dagbladet idag torsdag.

I ett utkast till lagförslaget vill regeringen t ex ändra lägsta belopp för penningböter från 100 till 200 kronor, högsta belopp höjs från 2 000 till 4 000 kronor och högsta belopp för gemensamt straff höjs från 5 000 till 10 000 kronor. Det innebär att du som kör för fort eller mot rött ljus kan få betala dubbelt så mycket. Justitieminister Thomas Bodströms statssekreterare Dan Eliasson förklarar att förslaget har sitt ursprung i ökad trafiksäkerhet.

- Det har ju betydelse för brott som skadegörelse, snatteri och bedrägligt beteende men den stora volymen är trafikbrott, säger han.

Den allra största delen av de knappt 300 000 ordningsböter som utfärdades 2005 var trafikbrott.

- Det vanligaste trafikbrottet är fortkörning, säger Eliasson.

Regeringen vill även höja bötesbeloppen på att inte använda bilbälte och yrkesförare som fuskar med kör- och vilotider. Det senare kan dock bli ett problem eftersom reglerna är snällare i andra EU-länder.

Om lagförslaget går igenom träder det med största sannolikhet i kraft redan 1 juli i år.