Fortkörning på Åland kostade 830 000 kronor

Den åländske affärsmannen Anders Wiklöf får betala totalt 830 000 kronor i fortkörningsböter efter att ha kört i 77 km/h på en 50-väg. Orimligt, enligt Ålands infrastrukturminister. Vad tycker du?

Den åländske affärsmannen Anders Wiklöfs skyhöga fortkörningsböter har blivit en stor nyhet, inte bara på Åland utan i hela Norden. Ålandstidningen rapporterar att det var på Västra Ytternäsvägen i Mariehamn, ett par hundra meter innan 50-vägen övergår till 70-väg som Wiklöf stoppades i en poliskontroll eftersom han körde för fort.

 Wiklöf hade kört 77 km/h på 50-vägen och fick, enligt ett inkomstbaserat bötessystem, dagsböter på totalt 95 000 euro, motsvarande 830 000 kronor.

 – Jag hade hellre lagt de pengarna på åldrings-, sjuk-, barndagvården eller vad som helst. Jag har bara mig själv att skylla, men man kan ifrågasätta om det är rättvist. Skulle jag kört för fort i Sverige hade jag fått 4000 kronor i böter och det är en enorm skillnad. Jag kan inte förstå att jag skulle vara en större brottsling här, men lagen är som den är, säger Anders Wiklöf till Ålandstidningen.

 Även Ålands infrastrukturminister Veronica Thörnroos tycker att 830 000 kronor i böter för en fortkörning är orimligt och hon ska ta upp frågan vid nästa avdelningsmöte. Enligt infrastrukturministern kommer pengarna inte att komma Åland till godo, de går rakt in i den finska statskassan.

 – Jag tycker inte att straffet alls står i proportion till det brott han begått. Det måste finnas en gräns. Det är inte rimligt att betala så mycket när det finns grövre brott som ger lägre böter, säger Veronica Thörnroos till Ålandstidningen.