Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fortsatt förtroende för bensin- och dieselmotorer

Trots nya landvinningar och växande marknadsandelar för elbilen tror européer på en framtid för förbränningsmotorer. Det visar en undersökning gjord av Mazda och Ipsos MORI.

Elbilen har, till slut, etablerat sig på marknaden men trots det tror många på en framtid för de traditionella förbränningsmotorerna. Det visar en studie som gjorts av Mazda och Ipsos MORI som omfattar intervjuer och enkätundersökningar med 11 008 personer i elva olika europeiska länder.

Enligt studien tror 58 procent att det går att utveckla tekniken rörande bensin- och dieselmotorer en hel del och att nya uppfinningar är att vänta. Siffran är högst i Polen med 65 procent med länder som Tyskland, Sverige och Spanien hack i häl.

58 procent av polackerna hoppas även att dieselbilar kommer att finnas kvar fastän elbilen tar allt större marknadsandelar. Siffran är 31 procent om man räknar med alla i undersökningen.

33 procent av de tillfrågade föredrar en bil med förbränningsmotor om driftskostnaderna är lika som för en elbil. I Italien är siffran hela 54 procent på den punkten.

Mer tveksamma är de tillfrågade till självkörande teknik, visar studien. Bara 33 procent välkomnar tekniken och lägst är siffran i Frankrike och Nederländerna vilket rimmar illa med en tidigare analys gjord av KPMG där just Nederländerna låg i topp.

Till saken hör att Mazda inte direkt hör till pionjärerna när det kommer till just elmotorer och autonom körning. De är tämligen ensamma om att inte erbjuda någon form av elektrifiering i sina bilhallar. Man har för flera år sedan testat ny teknik som vätgas och även inlett ett hybridsamarbete med Toyota, som dock inte har mynnat ut i något.

Mazda hävdar att den nya generationen Skyactiv-motorer ska vara lika rena som elektriska diton sett till hela livscykeln.