Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Xenostral

Fortsatt fri fart på Autobahn efter omröstning i tyska riksdagen

Ett förslag om att ta bort fri fart på Autobahn låg på bordet, uppbackat av partiet De Gröna. Nu har den tyska riksdagen röstat och det blev ett rungade nej till förslaget.

Det tyska Autobahn-nätverket sträcker sig över 1 300 mil varav omkring 70 procent av sträckorna saknar hastighetsbegränsning. På senare år, inte minst i samband med att miljön upptar stort fokus, har fri fart på Autobahn blivit allt mer ifrågasatt. För sex år sedan ville tyska socialdemokratiska partiet, SPD, införa hastighetsbegränsning på 120 km/h över hela det tyska motorvägsnätet. Deras tanke bakom var att sänka olycksriskerna. De möttes dock av kalla handen från bland annat bilorganisationen ADAC med omkring 20 miljoner medlemmar.

På senare tid har det tyska partiet De Gröna (Bündnis 90/Die Grünen) lyft upp frågan om att införa begränsning av hastigheten till 130 km/h på samtliga Autobahn-sträckor i landet. Bakom förslaget ligger framför allt miljöskäl, för att Tyskland ska ha en chans att nå upp till framtida utsläppsmål.

LÄS OCKSÅ: EU stoppar tyska vägtullar – anses diskriminerande mot utlänningar

I torsdags var det dags för omröstning i tyska riksdagen, Bundestag. De Gröna fick inte gehör för sitt förslag – det var inte ens jämnt mellan ja- och nejsidan.

Av 631 röster svarade 498, alltså 79 procent, nej till att ta bort fri fart på Autobahn.

– Du försvarar transportprinciper från dagen innan gårdagen, sa De Grönas Cem Özdemir, som sitter i transportministeriet, till Tyskland transportminister Andreas Scheuer som tillhör bayerska partiet CSU.

LÄS OCKSÅ: Nu ska Autobahn bli elväg

Andra politiker menar att en begränsning av hastigheten skulle hämma Tyskland, bland annat i den internationella konkurrensen. Andreas Scheuer sa i början av året att en begränsning av farten går mot allt sunt förnuft.