Fortsatt kraftig ökning av bildelsstölder

Bildelsstölderna ökade dramatiskt förra året. Under 2016 ökade antalet fall med 73 procent jämfört med året innan. Detta enligt ny statistik från Larmtjänst, som säger att organiserad brottslighet ligger bakom.

Under 2016 har 3 333 stölder av navigationssystem, airbags och huvudstrålkastare rapporterats. Det är en ökning med 73 procent sedan förra året.

– Det här är samma internationella stöldligor som tidigare har stulit hela bilar. Ju svårare det blir att stjäla hela bilar, desto mer övergår de till att stjäla bildelar i stället, säger Larmtjänsts vd Mats Galvenius till Sveriges Radio.

Redan efter de fem första månaderna under 2016 hade skadekostnaderna för hela 2015 passerats. Skadekostnaderna under förra året var 212 miljoner kronor, jämfört med dryga 104 miljoner året före. Sex av tio bildelsstölder sker från en BMW. Även Mercedes, Volvo och Volkswagen-bilar är utsatta.

Ligorna har tidigare varit mest aktiva i Stockholmsområdet, men efter Stockholmspolisens insats i våras har de börjat sprida sig i landet, framför allt i västra Götaland och i Skåne. Tjuvarna föredrar att verka i storstäder och i områden längs de stora Europavägarna.

För att skydda sig mot stölder är det bra att parkera bilen på en upplyst plats, och se till att man har larm i bilen.

– Man kan också DNA-märka utsatta komponenter, och se till att det står i fönstret att de är DNA-märkta. Då undviker tjuvarna bilarna, säger Mats Galvenius till Sveriges Radio.