Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Larina Marina / Shutterstock

Fortsatt kraftig ökning av bildelsstölder i Sverige

Känns rubriksättningen uttjatad? Tyvärr är det så, men den är fortfarande högst aktuell. Ny statistik visar att stölderna av bildelar fortsätter att kraftigt öka i vårt land.

Stöldskyddsföreningen meddelar, baserat på statistik från polisen och Brottsförebyggande rådet (Brå), att antalet bildelsstölder fram till och med augusti i år ligger 46 procent högre än under samma period i fjol. Under årets första åtta månader anmäldes 17 455 stölder av bilddelar. Ökningen sågs över samtliga landets regioner bortsett från region Nord där antalet stölder under perioden backade med sex procent. Dock sågs nästan en fördubbling av stölderna i regionen om endast månaderna juli och augusti tas i beaktande.

Det är främst katalysatorer som stjäls, vilket vi har skrivit om flertalet gånger det senaste året. Under fjolåret ökade katalysatorstölderna i vårt land med ofattbara 4 000 procent och i år har ökningen fortsatt. Enligt Larmtjänst ökade antalet katalysatorstölder med 253 procent under första sex månader av 2021 i jämförelse med samma månader 2020.

Det märke som drabbats hårdast av katalysatorstölder är Toyota, vilket har fått Toyota Sverige att agera. Enligt statistik stals 2 628 katalysatorer från Toyota-bilar under perioden januari till och med juli i år. Samtidigt stals katalysatorer från 349 Volvo-bilar.

Utöver katalysatorer ökar även stölderna av strålkastare, radio- och navigationsenheter (infotainmentsystem) samt krockkuddar.