Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock & Transportstyrelsen

Fortsatt många indragna körkort

Svenskarna har under coronapandemin misskött sig i trafiken i högre utsträckning än tiden innan viruset fanns. I fjol återkallades fler körkort än någonsin tidigare.

I fjol vid denna tidpunkt skrev vi att rekordmånga blev av med körkortet under 2020. Då återkallades 41 603 körkort vilket var en ökning med 13,4 procent jämfört med 2019. Ökningen var således rejäl och frågan var hur utvecklingen skulle se ut kommande år.
Nu är antalet körkortsåterkallelse genomförda av Transportstyrelsen under 2021 sammanställda och det blev en liten ökning jämfört med 2020. Under fjolåret återkallades 41 698 körkort, en liten ökning med 0,2 procent men likväl ett nytt rekord sett till totala antalet.

Färre mil, fler återkallelser

Att fler åker dit för förseelser i trafiken som leder till återkallat körkort är uppenbart, men orsaken är inte fastställd. Antalet poliskontroller längs vägarna sägs ha ökat och antalet fartkameror har blivit fler.
En intressant iakttagelse är att under coronapandemin har svenska bilister kört mindre bil än någonsin. Några nationella siffror för 2021 finns inte, men däremot för 2020 då de svenska personbilarna körde knappt 6,3 miljarder mil (6 282 miljoner mil för att vara exakt, vilket motsvarar 1 568 873 varv runt jorden), en minskning med sex procent från 2019.
Snittet per personbil under 2020, nämligen 1 100 mil per år, är lägsta siffran sedan 1999.
Med andra ord ledde sex procent ”mindre körning” i förfjol till drygt 13 procent fler indragna körkort.

Fortkörning vanligaste orsaken

Absolut vanligaste orsaken till återkallat körkort är den som benämns återkallelsegrund 4. Rena grekiskan för de flesta, men denna grund innefattar det som kallas väsentliga trafiköverträdelser, bland annat rödljuskörning, rattsurfning och – framför allt – fortkörning.
Fortkörningarna och övriga överträdelser inom återkallelsegrund 4 minskade en aning under 2021 jämfört med 2020, men jämfört med åren innan pandemin slog till är fjolårets siffra väldigt hög.

– Vi ligger kvar på samma och höga nivå som under förra året. Så jämfört med i fjol är det i princip oförändrat. Men samtidigt är den långsiktiga trenden att vi i dag återkallar betydligt fler körkort än tidigare. Skälet är främst att polisen omhändertar fler körkort vid trafikkontroller, säger Mikael Andersson som är presschef på Transportstyrelsen.

https://datawrapper.dwcdn.net/i8S1K/2/

 

Störst ökning i Blekinge

Störst ökning av antal körkortsåterkallelser under fjolåret sågs i landets nästa minsta landskap, nämligen Blekinge som även är ett län med samma namn. Ökningen där var drygt elva procent, klart mer än tvåan på listan som är Gotland. Blekinges grannlän Kronoberg ökade också kraftigt medan de andra grannlänen, Kalmar län och Skåne län, såg färre antal återkallelser under fjolåret.

– Att återkallelserna ökar eller minskar varierar mellan olika län och det är inget ovanligt. Det är exempelvis inte förvånande av vi ser en ökning i ett län som Gotland eftersom det var ett av de län som återkallelserna minskade mest i året innan, säger Mikael Andersson.

https://datawrapper.dwcdn.net/Cpqhq/2/