Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Fortsatt önskemål om lagkrav på reflex

Bilförare vill fortsatt ha lagkrav på att fotgängare i trafiken ska bära reflex i mörker, det framgår av 2021 års så kallade Synbesiktningen. Rapporten är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. 

Sedan några år tillbaka har bilförare velat ställa krav på att fotgängare ska ha reflex när de vistas i trafiken då det är mörkt. Det är i kombination med att många bilister ser dåligt och att det är svårt att se människor när det är mörkt om de inte bär reflex. I 2021 års rapport Synbesiktningen uppger 7 av 10 att de har svårt att se gångtrafikanter utan reflex.

Hälften av alla trafikolyckor som involverar fotgängare sker i mörker eller vid regn/snö, enligt en rapport från 2020 som gjorts av Folksam och Trafikverket. Därför menar rapportförfattarna att det visar på behovet av trafiksäkerhetsåtgärder för att skydda gående.

Svenska bilförare vill fortsatt att det ska bli lagkrav med reflex i mörker. I Synbesiktningen 2021 ställer sig 86 procent positiva till det, vilket är samma siffra som året innan.

– Att se i mörker när man kör är en utmaning. Det ställer höga krav på synen och koncentrationen för att vara en säker bilist. Det är starkt oroväckande att över 670 000 bilförare kör med olaglig syn, säger Rebecka Rane, legitimerad optiker på Synoptik.

Samtidigt som många olyckor sker med fotgängare i mörker är det alltså många bilister som inte har laglig syn när de kör bil. Olaglig syn innebär att de testade personerna i undersökningen inte uppfyller den gräns (minst 0,5 i synskärpa med båda ögonen) som Transportstyrelsen kräver vid ansökan om lämplighetsintyg för körkort. Det betyder att synen som blir oskarp på en meters avstånd, det vill säga strax efter framrutan.

Synbesiktningen 2021

• 86 procent vill se krav på reflex på fotgängare i mörker.

• 10 procent har olaglig syn.

• 97 procent anser att de ser tillräckligt bra för att köra säkert.

• 89 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse från 55 år eller tidigare.

• 73 procent tycker det är svårt eller mycket svårt att se fotgängare i mörker som inte har reflex.