Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101001-bilmarknaden
101001-bilmarknaden
101001-bilmarknaden
101001-bilmarknaden

Fortsatt stark uppgång för personbilsförsäljningen – diesel går bäst

Den svenska ekonomin ser ut att må bra om man tar hänsyn till hur personbilsförsäljningen i vårt land tågar framåt. Fortsatt stark uppgång under september månad där dieselbilarna dominerar. Och Volvo V70 har återigen tagit tag i taktpinnen.

Ny månad och vi blickar tillbaka på föregående, denna gång på september och dess försäljningsstatistik. Under september såldes i Sverige 25 912 nya personbilar vilket är 34,7 procent fler än förra årets septembermånad. Hittills i år, alltså under de nio första månaderna 2010, ligger antalet nybilsregistreringar 35,9 procent högre än motsvarande period förra året.

– Fordonsregistreringarna är en viktig konjunkturindikator och den kraftiga ökningen av registreringarna av både personbilar och lätta lastbilar i september visar att det är bra fart i den svenska ekonomin. Personbilsregistreringarna i september är de nästa högsta för en septembermånad under de 30 senaste åren, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Anmärkningsvärt är att svenska har gått och blivit ett dieselfolk, precis som övriga Europa. Under september stod antalet sålda dieselbilar för hela 51,4 procent av nybilsmarknaden. 42,3 procent var andelssiffran för dieselbilarna i september förra året. Sett till årets första nio månader ligger andelen på 49,3 procent vilket kan jämföras med 39,5 procent under motsvarande period 2009.

– Diesel är i dag det vanligaste drivmedlet på nya bilar och hittills i år är 49 procent av nyregistreringarna dieslar, 35 procent bensinbilar, 12 procent etanolbilar, 3 procent gasbilar och 1 procent elhybrider. Det innebär en dramatisk omställning jämfört med för fem år sedan då bara 10 procent var dieslar och 85 procent bensinbilar. Ur miljösynpunkt är en ökad dieselandel positiv eftersom en dieselbil förbrukar 30 procent mindre bränsle och släpper ut 20 procent mindre koldioxid än motsvarande bensinbil, säger Bertil Moldén.

Andelen miljöbilar uppgick i september till 42,8 procent vilket i antal innebär 11 085 stycken. September förra året var andelen miljöbilar 37,8 procent. Hittills i år, från januari till september, ligger andelen på 38,7 procent vilket är 0,1 procentenhet lägre än motsvarande period förra året.

Nyregistreringarna av personbilar med koldioxidutsläpp högst 120 gram per kilometer ökade under september med 123,9 procent. Bilar med max 140 gram per kilometer koldioxidutsläpp ökade med 91,8 gram per kilometer. Andelen bilar med koldioxidutsläpp på högst 140 gram per kilometer var 43,8 procent i september i år jämfört med 30,8 procent september förra året.

Volvo V70 återigen i topp

Under augusti månad skedde något väldigt oväntat. Volvo V70, bilförsäljningsstatistikens eviga etta förpassades ned till andraplatsen av Volkswagen Golf. Men det var till synes bara temporärt. I september ligger V70 återigen i topp och Golf är förpassad till tredjeplatsen. På andra plats är Volkswagen Passat tillbaka (tre i augusti).

Tjänstebilsbeskattningen

Just nu råder det otydligheter på tjänstebilsmarknaden. Följande har Bil Swedens Bertil Moldén att säga om det:

– För att inte äventyra den positiva trenden på nybilsmarknaden är det väsentligt att politikerna lämnar klara och entydiga besked om vilka regler som kommer att gälla på den mycket viktiga tjänstebilsmarknaden efter 2011, då den nuvarande nedsättningen av förmånsvärdet för etanol, gas och el/elhybridbilar upphör. Tjänstebilsavtalen löper normalt på 36 månader och det är bara 15 månader kvar innan dagens nedsättningsregler upphör. Den korta framförhållningen riskerar att störa marknaden på ett oskäligt sätt.

Läs mer