Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110331-saab problem eib110331-saab problem eib110331-saab problem eib
110331-saab problem eib Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

Fortsatta problem för Saab som begär ut mer pengar från EIB

Under eftermiddagen har det kommit fram att en av Saab största underleverantörer, IAC Group, har stoppat sina leveranser till Saab. Det handlar återigen om uteblivna betalningar. Dessutom har Saab begärt ut mer pengar från sitt EIB-lån.

Gårdagens problem mellan Saab Automobile och transportföretaget DB Schenker uppges ha löst sig i dag. Däremot har nya problem uppstått då en av Saabs största underleverantörer IAC Group i Färgelanda, som tillverkar interiöra detaljer så som instrumentpaneler till Saab-bilar, har stoppat alla sina leveranser till fabriken i Trollhättan.

– Vi har tvingats fatta det här beslutet i dag på grund av att vi efter en tids förhandlingar med Saab inte kunnat nå en lösning, säger företagets vd Marcus Nyman till di.se samtidigt som han förklarar att förhandlingar pågår mellan dem och Saab, förhandlingar som har pågått en längre period än de senaste dagarna.

Men Marcus Nyman poängterar också att historiskt sett har Saab skött sina betalningar.

– Vi har normala kreditvillkor och följer Saabs önskningar och avtal. Vi försöker inte förändra något utan bara att få regelrätta betalningar utifrån det kontrakt vi har, fortsätter han och säger också att det inträffade är beklagligt och att Saab är en viktig kund för företaget.

Av IAC Groups omsättning på ungefär tre miljarder kronor utgör Saab-delen 15 procent.

Så fort IAC Group och Saab kommer överens om en lösning sätter leveranserna igång igen. Dagens problem sägs ha gett en ryckig produktionstakt i Saabs fabrik i Trollhättan i dag.

Saab får ut mer pengar från EIB

I går kväll ansökte Saab Automobile till Riksgälden om att få ut mer pengar från Europeiska investeringsbanken, EIB. Saab har sedan tidigare beviljats lån på ungefär fyra miljarder kronor och av dessa har redan två miljarder, med svenska staten som garant, betalats ut. Nu begär alltså Saab ut ytterligare en del av lånet, men det ska inte ha med de senaste dagarnas problematik att göra. Saabs informationsdirektör Eric Geers berättar att en dragning från lånet sker varje kvartal och varje gång måste en begäran skickas in till Riksgälden. Eric Geers påpekar samtidigt för TT och Göteborgs-Posten att Saab inte har likviditetsproblem och att EIB-pengarna inte är ett sätt att snabbt fylla på kassan.

På Riksgälden säger man att utbetalningen kommer at godkännas, men man poängterar också att pengarna som Saab får inte får användas till något annat än till särskilda utvecklingsprojekt.

Läs mer