Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fotograferade polisbil på handikapplats – fick grova böter

En ny lag i Spanien säger att du inte får fotografera poliser i tjänst. En kvinna trotsade lagen när hon såg en polisbil som parkerat på handikapplats och lade upp bilden på Internet. Det skulle hon inte ha gjort.

Den 1 juli i år trädde en ny lag i kraft i Spanien. I folkmun kallas den ”munkavlelagen” och innebär bland annat att man som civil inte får fotografera poliser i tjänst eftersom det kan äventyra polisernas samt deras familjers säkerhet och riskera skyddsobjekt och polisiära insatser.

Efter lagens inträde började bilden ovan spridas på sociala medier. Den är tagen av en spansk kvinna som såg en polisbil på en handikapplats. Hon ifrågasatte polisens val av parkeringsplats genom spridningen på nätet.

När polisen fick nys om bilden var det kört. 600 euro, motsvarande 5 658 kronor, i böter fick kvinnan. Helt enligt den nya lagen.

Polisen menar att konstaplarna som hade parkerat bilen på handikapplatsen hade gjort helt rätt eftersom de var ute i ett brådskande ärende gällande vandalism. I sådana ärenden får polisen parkera var som helst.

En talesman för den lokala polisen i Spanien förtydligar att kvinnan fick böter eftersom de berörda poliskonstaplarna ansåg att deras goda anseenden hade attackerats.

Tidigare i år dök det upp en bild på sociala medier där en svensk polisbil fotograferats ståendes på en handikapplats i Gävle medan poliserna gick in för att äta på en pizzeria. Fotografen slapp undan böter.

Det finns många andra som fuskar med parkering på handikapplatser, många gånger utan att åka fast. Mer om det kan du läsa här.