FPV GT-F 351 med 549 hästar är Fords farväl till en hel kontinent

Ford har bestämt sig för att lägga ned tillverkningen i Australien. Som avskedspresent presenterar man nu en specialversion av Ford Falcon som bjuder på en kompressormatad V8 på 549 hästkrafter.

För snart ett år sedan meddelade Ford att man går samma väg som Mitsubishi. Man lägger ned produktionen i Australien i slutet av 2016. Kort därefter kom GM med samma besked för Holden och sist ut med negativt besked var Toyota som kände att de inte kan ro iland en hel kontinents bilindustri.

Som en liten avskedspresent till folket i Australien väljer Ford att bjuda på en specialmodell av den australiensiska modellen Falcon som är inne på sin sjunde generation. Specialversionen är utvecklad av Ford Performance Vehicles (FPV) och därmed heter bilen FPV GT-F 351.

550 exemplar ska byggas varav 500 är ämnade för Australien. Övriga 50 ska skeppas till Nya Zeeland. De flesta exemplaren är redan sålda, men några få finns kvar och kostar motsvarande 485 000 kronor.

FPV GT-F 351 inte bara ser hetare ut än en vanlig Ford Falcon, den är verkligen hetare. Eller vad sägs om en V8-motor på 5,0 liter som med kompressor pumpar ur sig 477 hästkrafter (351 kW, därav modellbeteckningen) och 570 newtonmeter? Men det är inte allt. Bilen har även en overboost-funktion som tillför ytterligare 15 procent kraft om förhållandena är gynnsamma.

Med gynnsamma förhållanden menas vädret. De extra hästarna finns alltid tillgängliga vid låga utomhustemperaturer medan de endast är användbara under 15-20 sekunder de dagar då solen steker på ordentligt.

Med overboost-funktionen aktiverad (av säkerhetsskäl ej tillgänglig på första växeln) finns 549 hästkrafter att leka med.

Drivlinan kompletteras av en sexväxlad manuell låda.

FPV GT-F 351 har uppstramad fjädring som är justerbar för bankörning och rullar på 19-tumshjul. Fem olika karossfärger finns att välja mellan.

Modellen är dessutom den sista som någonsin tillverkas av Ford Performance Vehicles som alltså är Australien-baserat.