Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Framtidens vägar kan byggas av återvunnen plast

Ett nederländskt företag tror på återvunnen plast i framtidens vägar. Ett projekt tillsammans med staden Rotterdam har nyligen startats upp.

En gång i tiden förvandlades grusvägarna till asfaltsvägar (till viss del också betongvägar), i framtiden kanske dagens asfaltsvägar förvandlas till plastvägar.

Ett företag i Nederländerna, VolkerWessels, tror nämligen starkt på materialet och har tillsammans med staden Rotterdam inlett ett projekt som går ut på att testa återvunnen plast som bland annat fiskats upp från världens hav.

Vägbanan prefabriceras i stora stycken och transporteras till platsen för där vägen ska anläggas. Tekniken snabbar upp vägbyggandet samt anses vara betydligt snällare mot miljön än dagens teknik med asfalt.

Vägbanan som byggs i fabrik är ihålig för att kunna rymma ledningar och rördragningar. Plasten sägs klara kyla ned till 40 minusgrader och hetta upp till 80 grader. Dessutom sägs livslängden jämfört med traditionella asfaltsvägar vara tre gånger längre.

Om det blir plastvägar i framtiden lär det dröja. Projektet är i ett väldigt tidigt skede och ska först testas i ett ”gatulab”.