Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Från koncept till bil: Volvo S80

Från vitvara till vägflundra. Här är historien om Volvo S80 – miljökonceptet som blev en lyxbil.

Den internationella motorpressen nickade samstämmigt. Med 

S80 hade Volvo tvättat bort sin träiga image. Mest lättade var brittiska Car: ”Det är roligt att se att Sverige kan producera bilar som inte är fula med flit.”

Nu när S80 går ur tiden är det hög tid att blicka tillbaka, ända till 1986 då samarbetet mellan Volvo, Kungliga Tekniska Högskolan, ABB och Vattenfall startade. Formen hamrades fram av Volvos designkontor i Kalifornien och visades upp under Parissalongen 1992.

Vit som en vitvara men nog ser vi S80 i konceptet ECC.Vit som en vitvara men nog ser vi S80 i konceptet ECC.Vit som en vitvara men nog ser vi S80 i konceptet ECC.
Vit som en vitvara men nog ser vi S80 i konceptet ECC.

S80 var något så ovanligt som en Volvo med former och lite av en föregångare när det kommer till så kallade retrobilar. Motorhuvens bula skulle föra tankarna till PV 444 och de breda höfterna ska ha inspirerats av Amazon. Det som stod i Paris var dock ett koncept vid namn ECC – Environmental Concept Car. Det var inte formen som var det ­centrala. Modellen var Volvos designstudie på en bil som kunde mäkta med framtida miljölagstiftningar. ECC var en hybridbil som kombinerade el- och gasturbindrift.

I produktion! Större strålkastare och detaljer som lister adderades på grunddesignen.I produktion! Större strålkastare och detaljer som lister adderades på grunddesignen.I produktion! Större strålkastare och detaljer som lister adderades på grunddesignen.
I produktion! Större strålkastare och detaljer som lister adderades på grunddesignen.

Inte bara Teknikens Värld hittade sin favorit, ECC blev salongens stjärna. Hybridbilar hade tidigare varit spolformade saker blott med plats för två, likt ”Blixt Gordons tjänste­fordon”, som vår Calle Carlqvist uttryckte det.

1998 hade namnet ändrats till S80, den byråhöga bakluckan kapats ner, ögon och mun i fronten öppnats upp. Det var inte längre en hybridbil men surr blev det ändå om det under huven. Volvo hade där lyckats placera en rak sexcylindrig motor på tvären. Det var de emellertid inte först med, engelsmännen hade lyckats med bedriften på en av sina modeller (Austin/Morris 2200 och Leyland Princess) strax innan deras bilindustri kapsejsade.

Uppdaterade S80 testades i Teknikens Värld nummer 19/2003.Uppdaterade S80 testades i Teknikens Värld nummer 19/2003.Uppdaterade S80 testades i Teknikens Värld nummer 19/2003.
Uppdaterade S80 testades i Teknikens Värld nummer 19/2003. Foto: Linus Pröjtz

I Tekniken Värld ställdes S80 genast i test mot Saab 9-5 samt tyskarna Audi A6 och BMW 5-serie och hade mest gemensamt med den sistnämnda. Volvon var förvånansvärt stum och kul att köra – sina rejäla mått till trots.

LÄS MER: Från koncept till bil

S80 tillverkades i 368 000 exemplar och var den första och sista modellen att byggas på P2-plattformen. I Teknikens Värld hade vi 2010 en S80 som vinterskott som vi snåltrimmade till den grad att den gick billigare än ”nya” S80 DRIVe.

Historik

1992 Koncept­bilen ECC visas upp i Paris.

1998 S80 efterträder S90.

2003 Volvo S80 får en facelift.

2006 En ny generation S80 tar vid.

2010 Snål-e, vår trimmade gamla S80.

2016 Modellen lägg ned.

Texten är tidigare publicerad i Teknikens Värld nummer 10/2016.