Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Från lågris till flaggskepp: Santa Fe fyller 20 år

Hyundai Santa Fe fyller 20 år. Modellen debuterade som folksuv men är nu märkets flaggskepp. Här är historien och våra provkörningar.

Men en bilindustri som står i stiltje blickar allt fler tillverkare bakåt i jakt på uppmärksamhet. Hyundai lyfter nu fram att deras modell Sant Fe fyller 20 år och är därmed deras äldsta modell som fortfarande är aktuell på den europeiska marknaden. I dag är vi inne på generation fyra som debuterade 2018 och totalt har det sålts över 5 260 000 exemplar av modellen globalt sett.

Foto: Hyundai

Europapremiären skedde under Genèvesalongen 2000 och Hyundai lyfter fram goda utrymmen och utrustning som luftkonditionering, cd-spelare, elmanövrerade sidorutor och ytterbackspeglar som trumfkort. I Sverige blev den fort den bäst säljande suven tack vare ett lågt pris, från 179 000 kronor, samt att den var tidigt ute i sitt segment.

PROV: Hyundai Santa Fé 2,0 CRDi Exclusive

Generation två kom 2006 och med det växte modellen och utmanade bilar som Volvo XC90 och Volkswagen Touareg. Med det kom även en tredje sätesrad som tillval. De svullna formerna skalades av och bilen fick större grill.

PROV: Hyundai Santa Fe 2,7 V6

Trean lanserades 2012 och fick en lägre profil samt kom med två olika axelavstånd. Säkerhets- och materialmässigt tog bilen ett kliv upp och med det kryddades prislappen betänkligt.

PROV: Hyundai Santa Fe 2,2 CRDi-R 4WD Premium

Dagens generation kom 2018 och med det höjdes ribban ytterligare rörande teknik och säkerhet, Santa Fe blev Hyundais första modell med head up-display. Designmässigt hämtade den inspiration från märktes mindre modeller som Kona och Nexo. Nya tidens suvar, mindre i formatet och med elektrifiering som ledord, teknik som även kom Santa Fe till godo.

PROV: Hyundai Santa Fe 2,2 CRDi

Foto: Patrik Lindgren

Santa Fe må ha varit en pionjär inom suvområdet men har förvandlats från ett budgetalternativ till ett flaggskeppsmodell under resans gång. I Teknikens Värld nummer 10/2019 tog modellen i alla fall andraplatsen i ett fyrbilstest endast slagen av Seat Tarraco. Utrymmen och komfort hamnade på plus medan köregenskaper och hög milkostnad var minusposter.